open-navfaktor-logo
search
Vrijeme krize
Kutle pojašnjava: Kome će banke odobriti moratorij, ko će morati vraćati kredit i šta će biti sa nezaposlenima
Građani koji rade, kao i firme moraju vraćati kredite, a građani koji su dobili otkaz, odnosno firme koje ne rade, neće vraćati kredite određeno vrijeme, kazao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.
31.03.2020. u 12:44
get url
text
Berislav Kutle
Berislav Kutle

- Moratorij na vraćanje kredita uvodi se na sva fizička lica koji nemaju mogućnost da ostvare prihode i automatski ne mogu vraćati kredite jer nemaju plaću. Njima će najmanje tri mjeseca biti odgođeno vraćanje njihovih kredita. Isto se odnosi i na sve privredne subjekte, koji upadnu u poteškoće zbog koronavirusa i njima će biti odgođeno plaćanje kredita najmanje tri mjeseca - pojašnjava Kutle.

Banke neće vršiti nikakvu posebnu analizu, ravnat će se po tome da ko prima plaću, vraćat će kredit, ko ne prima plaću ili firma ne radi, imat će pravo na moratorij, dodaje Kutle i ističe:

- Radnici koji će možda primati umanjenu plaću najvjerovatnije će imati mogućnost da određeno vrijeme ne vraćaju kredit. Ako se vidi da čovjek nema odakle vraćati, moramo mu izaći u susret i u ovom slučaju. Građani koji su ostali bez posla i prijavljeni su na biro za nezaposlene, a primaju neku naknadu, također će imati pravo na odgodu vraćanja kredita. Oni ne mogu vraćati kredit od tih sredstava koji dobijaju kao nezaposleni, pa moraju i oni od nečega živjeti. Nakon tri mjeseca moratorija na otplatu kredita moraju se donijeti nove mjere - poručuje Kutle.

Direktor Udruženja banaka BiH preporučuje građanima da u ovo krizno vrijeme koriste internet bankarstvo i na taj način plaćaju svoje račune jer su za ovakav način plaćanja naknade male.

- O omogućavanju besplatnih aplikacija za građane, klijente banaka koji to još nemaju, za plaćanje računa putem banaka još nismo razgovarali jer sva naša pažnja je usmjerena na kredite - kaže Kutle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.