open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Francuske
Macron u Hrvatskoj: Bilateralna saradnja važna za temu koja je pred nama, a to je Zapadni Balkan
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron danas je u Zagrebu izrazio zadovoljstvo i ponos što je prvi francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od njenog osamostaljenja.
25.11.2021. u 11:37
get url
text

- Radi se o nepravdi jer ova posjeta zapravo je simbol našeg prijateljstva i pokazuje koliko su snažne veze između Hrvatske i Francuske - poručio je Macron.

Macron je na konferenciji za novinare sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske, rekao da će službena posjeta i partnerstvo koje će potpisati ojačati bilateralne veze.

Istakao je da će dvije zemlje nastaviti raditi na poljima kao što su sigurnost, migracije, istraživanje, što su zajednički projekti koji će biti i projekti francuskog predsjedavanja Evropskom unijom.

- Sve su to veliki izazovi, geopolitički, gospodarski, socijalni, zdravstveni i naravno klimatski, i oni su u srcu ovog partnerstva i onog što ćemo zajedno činiti u Evropskoj uniji - rekao je francuski predsjednik.

Podsjetio je da je Hrvatska predsjedavala Evropskom unijom 2020. godine, a da će Francuska započeti svoje predsjedavanje 2022. godine.

- Saradnja koju ćemo osnažiti, bilateralna saradnja je izuzetno važna za temu koja je preda nama, a to je tema Zapadnog Balkana. Pitanje mira je strateško pitanje za EU, to je ono što će nam omogućiti da izgradimo novu etapu u Zapadnom Balkanu. Znam da je vama stalo do toga i znam i da će vaše veze sa Zapadnim Balkanom nama pomoći u tome - rekao je Macron.

Dodao je da je ova posjeta novo poglavlje bilateralnih odnosa na području kulture, ekonomije, odbrane...

- Razgovarali smo prije svega o nabavci aviona, to je velika stvar za Hrvatsku i strateški i finansijski, ali i o zbivanjima u regiji, u svijetu, Ukrajini, Rusiji, to su sve stvari koje Francuska koja je trenutno i očito zadugo jedina nuklearna sila u EU, i stalna članica vijeća sigurnosti gleda na jedan način koji je malo širi od našeg - rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik je razgovore sa Macronom ocijenio kao odlične, navodeći da će iz toga uslijediti strateška saradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi Hrvatske.

- Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak - naglasio je Milanović dodajući da Hrvatska ostaje euroatlantska zemlja, da će nastaviti vojnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i da je ovo ozbiljna promjena kojoj se raduju.

Tokom posjete Hrvatskoj, Macron će sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem potpisati Strateško partnerstvo, a kako je najavljeno, ministri odbrane Florence Parly i Mario Banožić potpisat će ugovor o nabavci aviona Rafale.

Macron je sa Plenkovićem kod Spomenika domovini u Zagrebu položio vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.