open-navfaktor-logo
search
Bio neuračunljiv
Marko Šabić zbog ubistva prijedorskog policajca osuđen na obavezno psihijatrijsko liječenje
Marko Šabić (44) osuđen je danas u Okružnom sudu Banja Luka na mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja na Psihijatriji na Sokocu zbog ubistva policajca Slađenka Tubina u aprilu 2019. godine u Gornjoj Ravskoj kod Prijedora.
16.10.2020. u 15:03
get url
text

- Ljekari su obavezni da na svakih šest mjeseci provjeravaju njegovo zdravstveno stanje, a sud će svakih devet mjeseci ispitati da li su prestali razlozi za čuvanje i liječenje u zdravstvenoj ustanovi - kazao je sudija Branimir Jukić.

Šabić je bio optužen da je kobnog dana u neuračunljivom stanju ubio policajca Tubina, te pokušao da ubije svog oca Veselka Šabića.

Optužnica je promijenjena pred sam kraj suđenja, te je navedeno da je djela počinio u "neuračunljivom stanju".

Također, tokom iznošenja završnih riječi i odbrana i tužilaštvo su se složili da mu se izrekne mjera obaveznog psihijatrijsko liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Optužnicu protiv Marka Šabića podiglo je Tužilaštvo RS-a. On se teretio da je na katolički Uskrs 21. aprila 2019. godine u periodu od 18.50 do 19.15 sati u mjestu Gornja Ravska, općina Prijedor, nakon svađe sa suprugom, ispred porodične kuće napao svog oca koji je pokušao da stane u odbranu snahe.

- Zadao mu je s leđa više uboda nožem. Nakon što je o ovom događaju obaviještena policija, na mjesto događaja došao je policijski službenik kojem je optuženi po njegovom ulasku u kuću nanio teške tjelesne povrede u predjelu stomaka, pucajući iz sačmarice, iz neposredne blizine. Od povreda je policajac preminuo – navedeno je u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.