open-navfaktor-logo
search
Opterećeni dugovima
Mercator prodaje 13 tržnih centara, od čega šest u BiH
Mercator nastoji smanjiti nivo zaduženosti, koja trenutno iznosi neto 667 miliona eura
10.08.2019. u 09:15
get url
text

Slovenski trgovački lanac Mercator stavio je na doboš 13 tržnih centara širom jugoistočne Evrope, što je dio njegove strategije za smanjivanje duga, izvijestili su slovenski mediji.

Mercator namjerava prodati svoj trgovački centar Koper II u Sloveniji, četiri nekretnine u Hrvatskoj, šest u Bosni i Hercegovini, te dvije u Srbiji, prenio je slovenski list Dnevnik. Na prodaju su ponuđeni i Mercatorov centar Sarajevo Ložionička i Sarajevo Novi Mall te trgovački centri u Dobrinji, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci, prenio je N1.

Mercator nastoji smanjiti nivo zaduženosti, koja trenutno iznosi neto 667 miliouna eura.

-U zadnje dvije godine neto dug Mercatora smanjili smo za gotovo 200 miliona eura, a cash flow iz poslovanja odnosno bruto dobit (EBITDA) povećali za 72 posto, na 107,5 miliona eura - kazao je za ljubljanski "Dnevnik" Tomislav Čižmić, direktor Mercatora.

Istaknuo je i da smanjivanjem zaduženosti, uz istovremeni reprogram finansijskih obaveza, Mercator stvara pretpostavke za ponovni rast investicija, a među investicijskim prioritetima su novi logistički kapaciteti u Sloveniji i Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.