open-navfaktor-logo
search
Detalji akcije Centar
Migrante preko bh. granice krijumčarili za 1.500 eura, do Italije za 4.000
Stranci koji su plaćali usluge u najvećem su procentu ekonomski migranti iz Irana, Iraka, Afganistana i Pakistana
09.10.2018. u 11:26
get url
text

Organizirana kriminalna grupa koja je razotrkivena u akciji Centar koju provodi Granična policija BiH pod nadzorom Državnog tužilaštva kirijumčarila je strance preko granice BiH za 1. 500 eura dok je organiziranje njihovog dolaska čak do Italije naplaćivala 4.000 eura.

Kako je saopćeno iz Granične policije BiH, zbog toga su od ranih jutarnjih sati izvršeni pretresi na području Sarajeva i Mostara, a uhapšena su dva državljanina Pakistana, državljanin Irana i jedan državljanin BiH.  Njima se na teret stavljaju krivična djela organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi. Četverica osumnjičenih bit će predata Tužilaštvu BiH.

Prikupljanje i obrada informacija akcije "Centar" počele su u julu 2018. U sklopu akcije policijski službenici identificirali su još deset osoba koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku, koje će biti obuhvaćene u istom predmetu.

Dokumentirano je da je ova organizirana grupa krijumčarila migrante koji su u BiH ušli na području Višegrada i Bijeljine, dok su ih u  Hrvatsku pokušali prebacivati na području Zapadne Hercegovine. Za krijumčarenje preko bh. granice su naplaćivali 1.500 eura po osobi, dok su za krijumčarenje do Italije uzimali 4.000 eura. Stranci koji su plaćali usluge prijevoza i ilegalnog prelaska granice u najvećem su procentu ekonomski migranti, radno sposobni i punoljetni muškarci iz Irana, Iraka, Afganistana i Pakistana.

Policijski službenici Granične policije BiH uz pojačane mjere u cilju odvraćanja državljana visokog migracijskog rizika koji na ilegalan način pokušavaju ući u BiH i detaljne preglede teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore, aktivno prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim grupama koje ističu protupravnu imovinsku korist za prijevoz i krijumčarenje migranata. Aktivnosti pripadnika GPBiH na sprečavanju organiziranog krijumčarenja migranata preko bh. granice će se nastaviti i u narednom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.