open-navfaktor-logo
search
Vijeće Evrope
Mijatović osudila falsificiranje činjenica o zločinu na Tuzlanskoj kapiji
Nažalost, ponovo svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakterizirali kao takve Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine, kazala je, između ostalog, Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava
06.11.2019. u 18:45
get url
text

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, osudila je promoviranje knjige u Ministarstvu odbrane Srbije koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji se desio na Tuzlanskoj kapiji u Bosni i Hercegovini 1995. godine, saopćeno je danas iz Vijeća Evrope.

- Nažalost, ponovo svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakterizirali kao takve Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine. Propagiranje falsifikata i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu ozbiljno podriva sve napore na trajnom miru i pomirenju - kazala je Mijatović te dodala:

- Jučer je Ministarstvo odbrane Srbije organiziralo promociju knjige koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji je odnio 71 život na Tuzlanskoj kapiji u BiH u maju 1995. Umjesto pružanja javne platforme za propagiranje stavova koji negiraju ratne zločine, politički čelnici i predstavnici u Srbiji moraju intenzivirati rad na borbi protiv imuniteta za ratne zločine, pružiti civilnim žrtvama rata pravične reparacije i podržati napore pomirenja u regiji u skladu sa preporukama koje su dali moji prethodnici vlastima u Srbiji. Iskreno suočavanje s prošlošću od suštinskog je značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju među zajednicama. Moje je duboko uvjerenje da mlade generacije u toj zemlji i u regiji zaslužuju da budu uvedene u duh mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja - izjavila je povjerenica Mijatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.