open-navfaktor-logo
search
Unapređenje saradnje
Ministar Košarac razgovarao s ambasadorima Turske i Bjelorusije
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas, u odvojenim susretima, s ambasadorima Turske i Bjelorusije u BiH Haldunom Koçom i Aleksandrom Ponomarevim o unapređenju odnosa.
23.12.2020. u 18:19
get url
text

Košarac i Koç razgovarali o unapređenje saradnje BiH i Turske u oblasti poljoprivrede, a Koç je informirao ministra o inicijativi za organiziranja sastanka s ministrom poljoprivrede Turske u cilju intenziviranja vanjskotrgovinske razmjene i jačanja saradnje u sektoru poljoprivrede.

Turski ambasador predložio je da sastanak na ministarskom nivou bude održan u januaru 2021. godine u Sarajevu ili Ankari.

Ministar Košarac prihvatio je poziv za sastanak, uz zahtjev da delegaciju BiH, osim njega, čine i entitetski ministri poljoprivrede kako bi se na sveobuhvatan način razgovaralo o poboljšanju saradnje i povećanju vanjskotrgovinskog razmjene.

Prioritetni cilj u pregovorima s turskom stranom trebao bi biti nastavak izvoza mesa iz BiH u Tursku u većem obimu, te mogućnost izvoza gotovih proizvoda od mesa i eteričnih ulja na tursko tržište.

Ministar Košarac ocijenio je da će predstojeći sastanak na ministarskom nivou biti dobra prilika i da entitetski ministri otvore dijalog s ministrom poljoprivrede Turske o brojnim temama u vezi s razvojem tog sektora, budući da je to pitanje u nadležnosti entiteta.

Na sastanku ministra Košarca i ambasadora Ponomareva konstatirano je da je potrebno intenzivirati bilateralnu saradnju u oblastima poljoprivrede i industrijske proizvodnje, te da je potrebno dodatno ojačati kulturnu saradnju.

Ministar Košarac izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da će u četvrtak, 24. decembra na Palama biti otvoren počasni konzulat Republike Bjelorusije, te izrazio nadu da će aktivnost počasnog konzulata doprinijeti razvoju ukupnih odnosa dviju zemalja, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.