open-navfaktor-logo
search
Već sedam oboljelih
Ministarstvo zdravstva upozorilo: Na dočeku Nove godine u Sidneyju širila se smrtonosna bolest
Ministarstvo zdravstva australske savezne države New South Wales (NSW) pozvalo je sve posjetitelje centralnog Sydneyja u proteklih 10 dana da obrate pažnju na potencijalni razvoj simptoma tzv. legionarske bolesti - teške bakterijske upale pluća.
04.01.2024. u 16:10
get url
text

Upozorenje je stiglo nakon što su tri žene i četiri muškarca u dobi između 20 i 70 godina primljeni u bolnicu s upalom pluća uzrokovanom bakterijom legionelom, piše Daily Mail.

Tamošnje ministarstvo zdravstva saopćilo je da bi se simptomi legionarske bolesti mogli razviti do 10 dana nakon izlaganja kontaminiranim aerosolima.

Temperatura, groznica, glavobolja i bolovi u mišićima najčešći su simptomi. Nakon toga dolazi do pojave suhog kašlja i problema s disanjem koji se mogu razviti u tešku upalu pluća.

Ova potencijalno smrtonosna bolest ne može se prenositi s osobe na osobu, nego udisanjem mikroskopskih kapljica vode (aerosola) koje sadrže legionele.

Aerosoli u kojima su prisutne legionele mogu nastati, primjera radi, pri puštanju vode iz slavine ili tuša, pri stvaranju mjehurića u vodi u hidromasažnim bazenima ili putem klimatizacijskih sistema.

Pušači, starije osobe i oni s postojećim bolestima izloženi su većem riziku od zaraze tim bakterijama. Kako bi se spriječilo dalje širenje zaraze, tamošnje vlasti rade na inspekciji rashladnih tornjeva.

Kako kažu, rutinsko mjesečno testiranje u zgradama trebalo bi osigurati ranu identifikaciju kontaminiranih rashladnih tornjeva te tako i pravovremene korektivne akcije.

Osim vodom, postoji varijanta legionele koja se prenosi putem tla.

U septembru prošle godine ministarstvo zdravstva NSW-a saopćilo je da su čak 52 osobe bile izložene legionarskoj bolesti usljed udisanja bakterija iz tla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.