open-navfaktor-logo
search
Izbori u Turskoj
Muhasilović: Erdogan ostvario dobar rezultat, očekujem njegovu pobjedu u drugom krugu
Rezultat prvog kruga turskih predsjedničkih izbora mogao bi se shvatiti kao iznenađenje. 
15.05.2023. u 11:30
get url
text

Iako su mnoge ankete predviđale tijesan rezultat, odnosno da bi opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu mogao pobijediti, Recep Tayyip Erdogan je ostvario dobar rezultat, kazao je u razgovoru za Fenu Jahja Muhasilović, profesor sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Nakon 97,95 posto prebrojanih glasova, državna novinska agencija Anadolija je izvijestila da Erdogan ima 49,34 posto glasova, u poređenju sa 44.99 za njegovog glavnog rivala Kemala Kilicdaroglua, što znači da niko nije pobijedio u prvom krugu. Treći kandidat, Sinan Ogan, dobio je 5,28 posto glasova, prema Anadoliji.

Muhasilović smatra da je bilo kontraproduktivno to što su neki mediji na Zapadu otvoreno navijali za Kilicdaroglua, u smislu da je to otjeralo glasače od njega i približilo ih Erdoganu.

- To je malo povezano sa unutarnjom politikom, ali i sa mentalitetom turskog naroda koji ne gleda baš blagonaklono prema miješanju u unutranje prilike - rekao je on. 

Muhasilović kaže da je za Erdogana ovo dobar rezultat i njegova pretpostavka je da bi on mogao pobijediti u drugom krugu iz razloga što osim što ima ovu blagu prednost, što će treći kandidat, Sinan Ogan, odnosno njegova baza podržati Erdogana, jer opoziciona koalicija od šest stranaka je bila dosta blaga prema Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), koja vodi gerilski rad protiv Turske duže od četiri decenije. 

Kada je u pitanju odnos Turske prema Bosni i Hercegovini, Muhasilović smatra da će u slučaju pobjede opozicije, što se sada čini malo vjerovatnim, doći do pada interesovanja, odnosno da se neće nastaviti u ovom obimu proaktivna vanjska politika prema BiH i Balkanu.

- Naravno, i u opoziciji gledaju uglavnom sa simpatijama na BiH. Mislim da bi oni preuzeli dio infrastrukture koju je Erdoganobva stranka izgradila tokom posljednje dvije decenije, ali neće biti one proaktivna vanjske politike iz razloga što su oni i rekli da neće voditi vanjsku politiku kakvu je Erdogan vodio, nego da će se više pridružiti zapadnom bloku. Tako da bi se mogao osjetiti pad angažmana Turske ukoliko pobijedi opozicija - zaključio je Muhasilović. 

Jahja Muhasilović je vanredni profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Doktorirao je međunarodne odnose na Atatürk institutu za modernu tursku historiju na Bogazici univerzitetu i magistrirao historiju na Istanbul Univerzitetu u Turskoj. Stručnjak je u oblasti turske vanjske politike, meke moći i javne diplomatije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.