open-navfaktor-logo
search
Nije im prijavljeno
MUP HNK "slijep" i "gluh": Neće ništa poduzeti protiv muškarca koji je snimao nesreću?
"Snimatelj" nije učinio ništa kako bi skrenuo pažnju vozaču da izbjegne sudar, već ga je ismijavao, smatrajući da je pod dejstvom alkohola
21.05.2019. u 18:20
get url
text

Javnost je nakon jučerašnje saobraćajne nesreće u Grabovici u kojoj je život izgubio Milenko Pudar iz Banje Luke ostala zgrožena ponašanjem muškarca koji je snimio trenutak njegove pogibije.

Međutim, kako stvari stoje, protiv njega neće biti poduzete nikakve mjere.

- Mi nismo zaprimili nikakvu prijavu do ovoga trenutka, a radimo po prijavi – kaže Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Očigledno je da za MUP HNK, novinarski upiti, između ostalih i od novinara Faktora, koji su informisali policiju o postojanju snimka i pitali da li će nešto poduzetiu vezi s tim, te činjenicu da je snimak na društvenim mrežama dostupan svima (pa samim tim i policiji!) ne znače ništa.

Podsjećamo, dan ranije policija u Bosanskoj Gradišci je nakon što se na društvenim mrežama proširila objava o zlostavljanju djevojke sa posebnim potrebama ekspresno reagirala po službenoj dužnosti, te isti dan privela dvojicu osumnjičenih, a trećeg dan kasnije. 

Za razliku od MUP-a HNK, službenicima PU Bosanska Gradiška nije bilo potrebno da iko podnosi prijavu, već su postupali upravo po saznanjima sa društvenih mreža.

Nesretni Pudar je, vozeći automobil "hyundai", izgubio kontrolu nad vozilom, krivudao cestom i frontalno udario u autobus koji je naišao iz suprotnog smjera. Sve je to snimljeno iz vozila koje se kretalo iza automobila stradalog muškarca, a kompletan snimak popraćen neprimjerenim komentarima i smijehom osobe koja snima, čak i nakon očite smrti vozača.

"Snimatelj" nije učinio ništa kako bi skrenuo pažnju vozaču da izbjegne sudar, već ga je ismijavao, smatrajući da je pod dejstvom alkohola. Ništa, pa ni smrt nesretnog Pudara, nije spriječilo autora snimka da se njime "pohvali" na društvenim mrežama.

Uslijedile su brojne osuđujuće reakcije građana, ali (ne)reakcija MUP-a zbog toga što "nije bilo prijave" opravdano zabrinjava.

Tužilac koji vodi istragu ovog slučaja naložio je potrebna vještačenja, a već jučer je, kako nam je potvrdio, obavljeno vještačenje autobusa kojim je upravljao N. O. (48) iz Sarajeva. Nalaz vještačenja, kaže tužilac, još mu nije predočen.

Danas će biti obavljena i obdukcija tijela, koja bi trebala dati odgovor o uzroku smrti poginulog vozača, kao i razlozima zbog kojih je gubio kontrolu nad vozilom.

U međuvremenu su se pojavile nezvanične informacije od osoba bliskih stradalom muškarcu prema kojima je on patio od šećerne bolesti, te da se sumnja da mu je tokom vožnje pozlilo uslijed hipoglikemije.

Tužilac je kazao kako zasad ne raspolaže takvom informacijom, te ponovio da će vještačenjima biti utvrđeno šta se tačno dogodilo.

- Bilo bi neozbiljno i nekorektno da prije rezultata vještačenja donosim bilo kakve zaključke - kazao je tužilac.

Na upit o informacijama prema kojima je stradali Pudar u automobilu prevozio namještaj, što mu je moglo otežavati upravljanje vozilom tužilac također nije mogao dati konkretan odgovor.

- Bilo je stvari u automobilu, ali da li mu je otežavalo upravljanje vozilom ili ne, to će istraga pokazati - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.