open-navfaktor-logo
search
Poslovi s drogom
Na Jahorini uhapšen jedan od najtraženijih bjegunaca u EU
Mladen Samardžija (33), jedan od najtraženiji bjegunaca Evropske unije, uhapšen je danas u akciji Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a.
11.12.2023. u 15:02
get url
text

Kako saznaje ATV, Samardžija je uhapšen na Jahorini zbog sumnje da je umiješan u trgovinu narkoticima.

Inače, on se već duže vrijeme nalazi u bjekstvu od slovenačkog pravosuđa budući da je za njim raspisana potjernica zbog umiješanosti u organizovani kriminal.

Potjernica je dostupna na sajtu policije Slovenije, a a nalazi se i na listi 50 najtraženiji bjegunaca Evropske unije na stranici eumostwanted.eu, na kojoj je označen kao "opasan". 

Potražuje se zbog izbjegavanja dolaska na sud pred kojim se protiv njega vodi postupak za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

Pozivajući se na dokumente iz istrage slovenački mediji su navodili da je Samardžija važio za dobavljača heroina koji je u augustu 2020. bio meta prikrivenih istražilaca slovenačke policije. Kako je objavljeno, tajni agenti su od Samardžijinih kurira kupovali heroin, a na kesicama su otkriveni i njegovi otisci prstiju...

Inače, Samardžija je i prošle godine hapšen na Palama kada mu je u vozilu pronađeno 58.400 eura u kešu i četiri mobilna telefona koji su zajedno sa automobilom privremeno oduzeti. I tada je bilo poznato da se radi o jednom od najtraženijih bjegunaca, ali je pušten na slobodu jer ga od izručenja Sloveniji štiti dvojno državljanstvo.

Također, Samardžija se u medijima pominjao i kao kum vođe "Škaljarskog klana" Jovana Vukotića koji je ubijen u Turskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.