open-navfaktor-logo
search
Antivladini slogani
Na mnogim univerzitetima u Iranu održani protesti zbog smrti Mahse Amini
Demonstracije koje su započele u Iranu nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini nastavljene su i danas na mnogim univerzitetima u zemlji.
30.10.2022. u 15:19
get url
text

Studenti su održali demonstracije na univerzitetima u brojnim gradovima, uključujući prijetolnicu Teheran, Mashhad, Zanjan, Arak, Sanandaj, Isfahan, Mazandaran, Shiraz, Hamadan i Qazvin.

Okupljeni studenti na protestima su uzvikivali antivladine slogane te su tražili da snage sigurnosti odmah puste njihove uhapšene kolege.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi kako snage sigurnosti intervenišu u studentskom domu Univerziteta u Araku. Navodno su neki od studenata tokom intervencije povrijeđeni gumenim mecima.

Na nekim mjestima su zabilježeni sukobi demonstranata sa snagama sigurnosti i provladinim studentima.

U Iranu se nastavljaju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Iranska organizacija za sudsku medicinu u ranijem izvještaju navela je da je Amini umrla od posljedica cerebralne hipoksije zbog iznenadnog poremećaja srčanog ritma, sniženog krvnog pritiska i gubitka svijesti, te nedovoljne količine kisika u mozgu.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

Iako nema zvaničnih podataka o smrtno stradalim tokom demonstracija, norveška "Iranska organizacija za ljudska prava" tvrdi da je više od 200 ljudi poginulo tokom protesta u različitim iranskim gradovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.