open-navfaktor-logo
search
Sporan tehnički prijem
Na pomolu dogovor za "Bh. Alkatraz"
Odlaganje otvaranja novog državnog zatvora mjesečno košta 400.000 maraka
13.09.2018. u 19:33
get url
text

Upravni odbor i Jedinica za implementaciju projekta Državnog zatvora u u Vojkovićima do sutra, 14. septembra, moraju se dogovoriti ko će obavljati tehnički prijem za zatvor i kada će on početi, te tu informaciju dostaviti Ministarstvu pravde BiH.

Ovo je naložilo Vijeće ministara BiH je na sjednici koja je održana u utorak, kada je razmatrana Informacija Ministarstva pravde BiH o tehničkom prijemu.

Državni zatvor završen je u decembru prošle godine, kada ga je i zvanično od izvođača radova preuzelo Ministarstvo pravde BiH.

Kament temeljac postavljen je daleke 2006. godine, a prvi ozbiljniji radovi počeli su tek sedam godina kasnije. U međuvremenu su se smjenjivali brojni problemi, cijena izgradnje je više puta povećana, da bi se 12 godina kasnije, kada je zatvor konačno i izgrađen, pojavio problem s tehničkim prijemom. Općina Istočna Ilidža je, umjesto prvobitne dogovorene cijene tehničkog prijema tražila postotak od ukupne investicije.

Nakon što je Općina Istočna Ilidža donijela rješenje o firmi koja će vršiti tehnički prijem i obračunala troškove po novoj Odluci o obračunu troškova iz augusta 2017. godine, troškovi tehničkog prijema objekta su porasli sa planiranih 100.000 na 560.000 maraka.

- Jedinica za implementaciju projekta iskoristila je sva pravna sredstva i poništila obračun troškova po presudi Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, kojom je uvažena tužba. U presudi iz februara ove godine Sud se pozvao na odredbu Zakona o uređenju prostora i građenju i odredbe Pravilnika o vršenju tehničkog pregleda objekta i osmatranju tla i objekata u toku njihove upotrebe. Time troškove obavljanja tehničkog pregleda snosi investitor, odnosno vlasnik objekta, a vrijednost radova i ostali uslovi određuju se ugovorom koje zaključuje investitor sa pravnim licem kojem su povjereni poslovi tehničkog pregleda - kazali su nam iz Ministarstva pravde BiH. 

Dodaju kako su od tog trenutka pa do septembra ove godine vođeni pregovori o cijeni troškova tehničkog prijema i dogovor je postignut tek početkom ovog mjeseca, o čemu je Ministarstvo izvijestilo Vijeće mnistara BiH.

- Zbog cijene tehničkog prijema, koja je obračunata u iznosu preko deset puta većem od najavljene, upravni spor, pregovori i dodatna vještačenja trajali su do 7.  septembra ove godine kada je Upravni odbor zadužio direktora Jedinice za implementaciju projekta da zaključi ugovor o vršenju tehničkog prijema sa Unis Institutom po korigiranoj ponudi, odnosno po cijeni od 283.385 KM - naveli su iz Ministarstva.

Odluka o zaključenju ugovora donesena je na osnovu toga što prolongiranje tehničkog prijema utječe na stavljanje Zavoda u funkciju, što na mjesečnom nivou košta više od iznosa koji će biti isplaćen za tehnički prijem. Osim toga, iako se radi o velikom iznosu, ipak je ukupna cijena tehničkog prijema smanjena sa prvobitno procijenjenih 525.909 KM.

- Prema grubim procjenama i projekcijom do sada nastalih troškova, cijenimo da ukupna izravna i neizravna šteta za svaki dan kašnjenja u realizaciji projekta Državnog zatvora je nesrazmjerno visoka u odnosu na cijene o kojima se priča već osam mjeseci, dok je prosječni trošak stajanja sa svim aktivnostima za državu oko 400.000 KM mjesečno - kazali su nam iz Ministarstva pravde BiH.

Da bi zatvor počeo sa radom, dodaju, nakon tehničkog prijema potrebno je još imenovati rukovodstvo zatvora, izabrati osoblje, obaviti potrebne obuke da se osoblje pripremi na rad u najstrožijem ali i najsigurnijem zatvoru u BiH, te tek onda početi sa primanjem zatvorenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.