open-navfaktor-logo
search
Presuda u Sarajevu
Na prevaru pokušali prodati vilu i hotel na Jadranu u vlasništvu BiH, osuđeni na zatvorske kazne
Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivima Mirhata i Aminu Beganović zbog krivičnih djela prevara i krivotvorenje isprave.
17.05.2021. u 16:06
get url
text

Mirhat Beganović je prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i tri mjeseca, dok je Amina osuđena na godinu i šest mjeseci zatvorske kazne.

Terete se da su sredinom 2008. godine dogovorili poslovnu saradnju sa turističkim radnikom iz Hrvatske, kako bi mu kao poduzetnici iz BiH, za proviziju, pomogli u postupku sticanja prava na koncesiju i dugotrajno korištenje objekta u Dubrovniku, Hotel Vis 2 i Vila Aurora u Trstenom.

- Dakle, pribavili su i upotrijebili lažnu koncesionu dokumentaciju dovodeći i održavajući oštećenog u zabludi da je ugovor o koncesiji odobren u zakonitom postupku kod nadležnih organa u BiH. Na ovaj način optuženi su pribavili protuvpravnu imovinsku korist u iznosu od 320 hiljada eura što su nakon pravosnažnosti presude dužni vratiti oštećenom - saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Elitna vila "Aurora" na Jadranu izgrađena između 1905. i 1908. godine i poslije Drugog svjetskog rata postala je odmaralište komunističkog vodstva SRBiH.

Ovaj rezidencijalni objekat po Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ pripada BiH.

Međutim, Hrvatska i Bosna i Hercegovina nikada nisu riješile spor u vezi s njenim povratom, a umjesto dogovora, Hrvatska ju je prije dvije godine dala u zakup ruskom magnatu Mihailu Šelkovu, vlasniku firme Renesansa, na period od 30 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.