open-navfaktor-logo
search
Pritvaraju studente
Na univerzitetima u Iranu protesti zbog smrti Mahse Amini
U Iranu i dalje traju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.
21.11.2022. u 08:38
get url
text

Prema fotografijama objavljenim na Telegram stranici Studentskog saveza islamskih organizacija, nastavljeni su protesti studenata na mnogim iranskim univerzitetima.

Na ovaj način izražavaju nezadovoljstvo zbog pritvaranja njihovih prijatelja i isključenja iz škole.

Prema fotografijama na društvenim mrežama, profesori i studenti Univerziteta Kurdistan protestovali su jučer kako bi osudili neprimjereno ponašanje univerziteta nakon oružanog napada snaga sigurnosti na univerzitet, u kojem su mnogi studenti povrijeđeni.

Studenti Univerziteta medicinskih nauka Tabriz takođe su održali demonstracije u znak sjećanja na one koji su poginuli u nedavnim događajima i da bi podržali stanovnike grada Mahabada u provinciji Zapadni Azerbejdžan.

U Iranu se nastavljaju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Iranska organizacija za sudsku medicinu u ranijem izvještaju navela je da je Amini umrla od posljedica cerebralne hipoksije zbog iznenadnog poremećaja srčanog ritma, sniženog krvnog pritiska i gubitka svijesti, te nedovoljne količine kisika u mozgu.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući Sjedinjene Američke Države, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

Iranska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Norveškoj, objavila je 19. novembra da je u demonstracijama poginulo 378 ljudi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.