open-navfaktor-logo
search
Kongres
Naslijedio Donalda Tuska: Novi predsjednik EPP-a Manfred Weber
Kongres Evropske narodne partije koji se održava u Rotterdamu izabrao je Manfreda Webera za predsjednika EPP-a sa 447 glasova od 502. On je naslijedio Donalda Tuska.
31.05.2022. u 22:19
get url
text

VEZANI TEKST - Manfred Weber: U Sarajevu zove BiH u EU, u Strazburu govori da Evropa mora ostati kršćanska

Završna konferencija za novinare sa novoizabranim predsjednikom EPP-a održat će se sutra u Ahoy Rotterdam.

- Izuzetno sam ponosan što sam izabran za predsjednika najveće političke stranke u Evropi i ponizan sam što mogu nastaviti stopama lidera EPP-a poput Donalda Tuska. Zajedno kažemo ne Evropi nepovjerenja u populiste, koja polarizira ljude i uništava našu budućnost. Kažemo ne Evropi elita i njihovom pristupu odozgo prema dolje. Mi smo stranka koja je najbliža svakodnevnim realnostima građana. Više nego ikad radit ćemo na ujedinjavanju naših društava i nikada nećemo prestati da se borimo za bolju i jaču EU za ljude Evrope - rekao je novi predsjednik Weber.

Weber je u februaru ove godine dolazio u Bosnu i Hercegovinu sa delegacijom europarlamentaraca "kako bi dali doprinos u rješavanju pitanja izmjene Izbornog zakona i doprinijeli napretku Bosne i Hercegovine koju vide kao buduću članicu Evropske unije". 

- Ako želimo garantovati dobru budućnost BiH u procesu evropskih integracija, potreban nam je ovaj zakon i spremnost na kompromis - rekao je Weber, između ostalog.

Kongres EPP-a usvojio je danas i Rezoluciju iz koje je izbačen HDZ-ov prijedlog o legitimnom predstavljanju.

Kongresu su prisustvovali predsjednici SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.