open-navfaktor-logo
search
Nalog Tužilaštva USK
Nastavak akcije u kojoj su "pali" korumpirani policajci: SIPA jutros hapsila u Bosanskom Petrovcu
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u nastavku operativne akcije "Nebo" uhapsili jednu osobu na području Bosanskog Petrovca.
09.12.2021. u 12:52
get url
text

Kako je saopćeno iz te policijske agencije, uhapšena osoba sumnjiči se za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, te krivotvorenje službene isprave propisanih Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

- Lice lišeno slobode je sprovedeno u službene prostorije SIPA-e, nad njim je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će biti predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona Bihać - naveli su iz SIPA-e.

Hapšenje je izvedeno na osnovu naredbe Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Bihać.

Podsjetimo, u junu ove godine SIPA je uhapsili pet pripadnika MUP-a Unsko-sanskog kantona, među kojima i komandire policijskih stanica Bosanski Petrovac i Bihać.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo USK o hapšenju policajaca: Istražitelji ih snimali dok su od kamiondžija uzimali mito

Kako su tada kazali iz Tužilaštva USK, njima je na teret stavljeno da su od marta 2019. godine do juna ove godine udruženo i organizirano počinili znatan broj krivičnih djela korupcije koja se ogledaju u uzimanju novca od većeg broja vozača motornih vozila na području Općine Bosanski Petrovac radi izbjegavanja prekršajne odgovornosti.

Posebno se to odnosi na uzimanje novca od vozača kamiona za prijevoz drveta i odgovornih osoba više privrednih društava kako se istima ne bi vršila saobraćajna kontrola ili kontrola pretovara drveta.

Iz Tužilaštva su tad naglasili da su u ovom predmetu mjesecima provođene posebne istražne radnje u okviru kojih je audio, video i fotografski zabilježeno čak 66 slučajeva primopredaje mita, a da je ukupno dokumentovano 90 krivičnih djela korupcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.