open-navfaktor-logo
search
Izrael
Netanyahu na neodređeno vrijeme suspendovao ministra koji je rekao da je opcija nuklearni napad na Gazu
Benjamin Netanyahu, premijer Izraela, suspendovao je ministra za naslijeđe Amihaija Eliyahua sa sastanaka vlade na neodređeno vrijeme, istaknuto je Netanyahuovog kabineta. 
05.11.2023. u 12:06
get url
text

Eliyahu je jutros u intervju za lokalni izraelski radio "Kol Berama" rekao da je "nuklearni napad na Pojas Gaze jedna od opcija Izraela", te naglasio da se protivi bilo kakvoj humanitarnoj pomoći za stanovnike opkoljenog palestinskog grada kojeg danima nemilosrdno i neselektivno bobarduje vojska Izraela i pokušava ga okupirati. Naglasio je "ne bismo nacistima predali humanitarnu pomoć", ali i "Palestinci nemaju pravo na postojanje", te da "svako ko maše palestinskom ili hamasovom zastavom ne bi trebao nastaviti živjeti".

- Riječi Amichaija Eliyahua i stvarnost nisu isto i ne odražavaju realnost i politiku Vlade Izraela. Izrael i vojska Izraela djeluju u skladu s najvišim standardima međunarodnog prava kako bi spriječili štetu ljudima koji nisu uključeni u sukob. Tako ćemo nastaviti sve do pobjede - rekao je Netanyahu u obrazloženju odluke o suspenziji Eliyahua.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.