open-navfaktor-logo
search
Saopćio sud
Nikaragva tužila Njemačku pred ICJ-om zbog pomaganja izvršenja genocida u Gazi
Nikaragva je u petak podnijela zahtjev protiv Njemačke Međunarodnom sudu pravde (ICJ), optužujući je da je dozvolila genocid u Gazi.
01.03.2024. u 21:57
get url
text

- Nikaragva tvrdi da pružanjem političke, finansijske i vojne podrške Izraelu i ukidanjem finansija Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Njemačka pomaže izvršenje genocida i nije uspjela u obavezi da učini sve što je u njenoj moći da spriječi počinjenje genocida - objavio je ICJ u saopćenju.

Nikaragva je zatražila od Suda da donese privremene mjere "u vezi s njemačkim učešćem u tekućem vjerovatnom genocidu i ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i drugih normi međunarodnog prava u Pojasu Gaze".

Izrael je ubio više od 30.000 ljudi u napadima na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu ICJ-u, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud Ujedinjenih naroda (UN) u privremenoj presudi u januaru presudio da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive.

Naložio je privremene mjere izraelskoj vladi da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.