open-navfaktor-logo
search
Do 20. marta
Njemačka postepeno ukida mjere ograničenja, nošenje maski i distanca ostaju na snazi
Njemački čelnici u srijedu su najavili planove za ukidanje većine ograničenja zbog koronavirusa u zemlji do 20. marta, što je odluka koja se poklopila s potezima susjedne Austrije i Švicarske da što prije ukinu mnoga ograničenja.
16.02.2022. u 19:02
get url
text

Plan u tri koraka podržali su kancelar Olaf Scholz i 16 guvernera država jer službene brojke pokazuju da stopa zaraze COVID-19 u Njemačkoj počinje opadati.

- Vrhunac je sada vjerovatno dostignut - rekao je Scholz, dodajući da se u narednim sedmicama može očekivati ​​"konstantno poboljšanje situacije".

Olakšavanje bi trebalo da počne ukidanjem pravila koja su sprečavala ljude bez dokaza o vakcinaciji ili oporavku da posjećuju nebitne prodavnice i ukidanjem ograničenja na privatna okupljanja vakcinisanih ljudi.

Počevši od 4. marta, uslovi za ulazak u restorane i barove bit će opušteni, a negativan test će biti dovoljan umjesto, kao u mnogim područjima trenutno, dokaz o vakcinaciji ili oporavku plus test ili dopunska vakcinacija.

Noćnim klubovima bit će dozvoljeno da se ponovo otvore, ali uz ograničenja ulaska.

A "sve dalekosežne zaštitne mjere" treba da budu ukinute 20. marta "ako situacija u bolnicama dozvoli", prema odluci od srijede. Odbacit će se i obaveza da se ljudima omogući da rade od kuće. Ali Scholz je rekao da će nošenje maske i držanje distance ostati na snazi, prenosi abcnews.

U Njemačkoj su infekcije uzrokovane visoko zaraznom varijantom omikrona porasle kasnije nego u nekoliko drugih evropskih zemalja. Zvaničnici su to pripisali ograničenjima koja su na snazi ​​od decembra.

Ali i druge zemlje, uključujući susjednu Dansku, također su krenule brže u ukidanju ograničenja, a bilo je sve više poziva da Njemačka slijedi njihov primjer. Ranije u srijedu, Austrija je objavila da će ukinuti većinu svojih ograničenja 5. marta, a Švicarska je rekla da će većina njenih ograničenja ukinuti ove sedmice.

Njemački nacionalni centar za kontrolu bolesti izvijestio je o nekoliko dana blagog pada stope infekcije u zemlji, iako je ona i dalje daleko iznad nivoa prije omikrona.

Kako Njemačka ide ka ublažavanju svojih najnovijih ograničenja, izgleda da se izgledi za obaveznom vakcinacijom za sve odrasle osobe povlače.

Scholz je tražio da zakonodavci pronađu rješenje.

- Ne smijemo zaboraviti narednu jesen i zimu, pa je i dalje ispravno ne samo zagovarati vakcinaciju, već pripremiti zakonodavne mjere za opću obaveznu vacinaciju - rekao je. Dodao je da će to biti potrebno "kada vrijeme postane hladnije, kada dani postanu mračniji i kada bi se infekcije mogle ponovo povećati".

Čak je i već usvojeni zakon koji zahtijeva od zdravstvenih radnika da dostave dokaz o vakcinaciji ili oporavku do sredine marta naišao na poteškoće, iako je najviši njemački sud prošle sedmice odbio da privremeno blokira njegovu primjenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.