open-navfaktor-logo
search
Bijeg od mobilizacije
Opozicija u Gruziji organizira proteste na granici, zahtijevaju da se Rusima ne dozvoli ulazak
Gruzijska opoziciona stranka Droa na granici te zemlje i Rusije organizirala je protest zbog Rusa koji, bježeći od mobilizacije, ulaze u Gruziju u velikom broju, javlja Sky News. 
28.09.2022. u 15:57
get url
text

Zamjenik gruzijskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandre Darakhvelidze rekao je u srijedu da bi planirani protesti opozicije na gruzijsko-ruskoj granici "u ovom trenutku predstavljali dodatni izazov za policiju."

Elene Khoshtaria, liderka opozicione stranke Droa, i građanski aktivisti planiraju održati protestne skupove na granici sa zahtjevom za zatvaranje granice usred "masovnog priliva" ruskih državljana nakon najave djelimične vojne mobilizacije u toj zemlji prošle sedmice, prenosi gruzijski portal Agenda.ge. 

- Ministarstvo unutrašnjih poslova će preduzeti sve neophodne mjere da obezbijedi sigurnost svih osoba na protestima. Naravno, održavanje skupova u ovakvim trenucima predstavlja dodatni izazov za policiju, međutim, mi ćemo preduzeti sve zakonom propisane mjere kako bismo osigurali da prava svih učesnika skupa budu zaštićena - rekao je Darakhvelidze.

Predstavnike stranke Droa i građanske aktiviste policija je ranije spriječila da održe protest na graničnom prelazu Larsi, a miting planiraju održati u Gveletiju, u blizini tunela koji je povezan sa kontrolnim punktom na sjeveru Gruzije.

Demonstranti koji se okupljaju na granici tvrde da bi Rusi trebali ostati u Rusiji i protestvovati protiv rata, a ako ih mobiliziraju, trebali bi preći na ukrajinsku stranu i boriti se protiv Rusije.

Oni također traže da se granica zatvori za Ruse te da se Rusima zabrani otvaranje bankovnih računa, baš kao i unajmljivanje smještaja u Gruziji.

Tvrde da građani Gruzije nemaju dovoljno informacija o Rusima koji ulaze u zemlju, šta su im motivi i za šta se zalažu, piše Sky News.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.