open-navfaktor-logo
search
Odluka
Optuženi za obljubu djeteta se žalio Ustavnom sudu: Suziću povrijeđena prava
Bivši ministar prosvjete RS-a i suspendovani profesor na Univerzitetu u Banjoj Luci tereti se za obljubu trinaestogodišnjakinje
29.11.2019. u 14:53
get url
text

Ustavni sud BiH djelimično je usvojio apelaciju Nenada Suzića, optuženog za obljubu djevojčice u Banjoj Luci, koju je ovom sudu podnio u augustu ove godine, a protiv rješenja Vrhovnog suda RS-a i Okružnog suda Banja Luka kojima mu je određen pritvor.

Ustavni sud BiH je zaključio da je Suziću povrijeđeno pravo na slobodu i sigurnost ličnosti, koje garantuju Ustav BiH i Evropska konvencija, kada su redovni sudovi propustili da navedu konkretne razloge i okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi njegovo puštanje na slobodu rezultiralo narušavanjem javnog reda.

Suzić je bivši ministar prosvjete RS-a i suspendovani profesor na Univerzitetu u Banjoj Luci koji se tereti za obljubu trinaestogodišnjakinje.

Početkom oktobra ove godine protiv njega je podignuta optužnica, a pritvor mu je nakon toga produžen do izricanja prvostepene presude, a najduže dvije godine od dana potvrđivanja optužnice, uz obaveznu kontrolu opravdanosti svaka dva mjeseca.

Suzić je, preko svog advokata, apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio u vrijeme prije opodizanja optužnice, kada mu je pritvor produžavan za dva mjeseca.

Vijeće Okružnog suda je obrazložilo da je nakon ročišta za izjašnjenje o prijedlogu za produženje pritvora ocijenilo da je prijedlog osnovan, te su u tom kontekstu ponovljeni dokazi koje je tužilaštvo do tada prikupilo.

Radi se o zapisnicima sa audio-vizuelnog snimanja i transkripti četiri maloljetne svjedokinje, drugarice žrtve, fotokopija prijave Centra za socijalni rad, te ostali materijalni dokazi.

Također, saslušana je i 13-godišnja žrtva čiji je iskaz sadržan i u DVD snimku i u zapisniku.

Osim toga, istaknuto je da se radi o teškom krivičnom djelu, kao i posebne okolnosti koje su pratile način izvršenja djela - mjesto izvršenja, odnosno Suzićeva porodična kuća, motiv zbog kojeg je oštećena došla u kuću i to pomoć za školsku zadaću - sačinjavanje prezentacije u elektronskom obliku.

Sud je prilikom odlučivanja o pritvoru cijenio i okolnosti na strani apelanta i to da je prosvjetni radnik i profesor na fakultetu, te da se upravo i zbog toga od njega očekivalo pedagoško ponašanje, a ne radnje koje su opisane u naredbi o sprovođenju istrage.

- Kao vanredna okolnost uzeta je u obzir zainteresovanost medija, a time i javnosti o sumnjama za počinjenje navedenog krivičnog djela. Okružni sud je u ovom kontekstu imao u vidu i da u spisu postoji "pismo za javnost" mjesne zajednice Debeljaci u kojem 58 mještana te MZ iskazuju nevjerovanje da je apelant počinio krivično djelo za koje se sumnjiči. U usku vezu s tim, Okružni sud je doveo okolnost da u istoj mjesnoj zajednici živi i porodica maloljetne oštećene, što stvara mogućnost okupljanja i protesta građana. Sve navedene okolnosti, kako smatra Okružni sud, predstavljaju vanredne okolnosti koje dovode do zaključka da bi puštanje apelanta na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanju javnog reda – navodi se u sklopu posljednje odluke Ustavnog suda BiH.

Suzić je u svojoj apelaciji naveo da su mu povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost, kao i pravo na pravično suđenje, ali je taj dio apelacije odbijen kao nedopušten uz objašnjenje da je "preuranjen".

Međutim, zaključeno je da je pozivanje redovnih sudova prilikom određivanja pritvora na to da bi Suzićevo putanje na slobodu moglo dovesti do narušavanja javnog reda, "proizvoljno", te da su Okružni i Vrhovni sud iznijeli samo pretpostavke.

- Obrazložili su te okolnosti visinom propisane kazne, načinom izvršenja djela za koje se apelant sumnjiči i zainteresovanošću medija, odnosno informisanjem javnosti o navedenom slučaju u udarnim terminima na TV kanalima. Iz navedenog proizilazi da su redovni sudovi propustili utvrditi postojanje vanrednih okolnosti u vremenu relevantnom za produženje pritvora i jasno konkretiziovati kojim radnjama i dešavanjima bi nastupila stvarna prijetnja narušavanju javnog reda i mira – stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.