open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Optuženi za uzimanje mita za zapošljavanje u Graničnoj policiji BiH priznali krivicu, izrečene im i kazne
Rejhan Raković i Kenit Čakić optuženi zbog visoke korupcije, sporazumno su priznali krivicu i osuđeni su na zatvorske kazne, novčanu kaznu i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 
29.09.2023. u 10:46
get url
text

VEZANI TEKST - Suđenje za korupciju: Za posao u Graničnoj policiji traženo deset hiljada eura

Oni su priznali da su tražili i primali novac od kandidata radi zaposlenja u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.

Rakoviću je izrečena i mjera zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u svim agencijama u BiH na period od pet godina.

- Optuženi Rejhan Raković (1980) i Kenit Čakić (1994), sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim i osuđeni na predložene kazne:

Raković Rejhan, na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Uz izricanje predložene kazne, predložena je i izrečena mjera zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u svim policijskim agencijama u BiH u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti odluke. Na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u različitim valutama u ukupnom iznosu od oko 100.000 KM, kao i mjera oduzimanja predmeta upotrijebljenih za izvršenje krivičnog djela;

Kenit Čakić, na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM. Na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 1.600 KM, kao i mjera oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela - navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su priznali krivicu da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na konkursu i uposlenju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

- Optuženi su priznali krivicu za počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, a optuženi Čakić i za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi. Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH. Nakon prihvatanja sporazuma, predmet protiv svih optuženih pravosnažno je okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka - saopćili su iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.