open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće
Osam njemačkih aerodroma paralisano zbog štrajka osoblja
Osam njemačkih aerodroma, među kojima su i najposjećeniji Frankfurt i Minhen, paralisani su danas zbog štrajka osoblja, a to se dešava u vrijeme pregovora o plaćama zaposlenih.
17.02.2023. u 16:14
get url
text

Jednodnevna obustava rada pogađa aerodrome u Bremenu, Dortmundu, Frakfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Minhenu, Štugartu i Lajpcigu.

Po najavi sindikata Verdi, štrajkuje sigurnosno osoblje za civilnu avijaciju i zemaljsko osoblje.

 Na frankfurtskom aerodromu, najvećem u zemlji, situacija je vrlo mirna, gotovo da nema putnika u holovima, a planirano je 12 letova danas u odnosu na 1.000 u normalno vrijeme, rekao je za France press Diter Huik, portparol operatora Fraporta.

Ne bi trebalo da bude letova do subote u jedan nakon ponoći, ni na minhenskom aerodromu, a to pogađa oko 700 polijetanja i slijetanja, rekla je Korina Born portparolka operatora tog aerodroma.

Štrajkom nisu pogodjeni hitni medicinski letovi, tehnički letovi ili drugi letovi za Minhensku sigurnosnu konferenciju koja se otvara danas.

Štrajk je organizovan s namjerom da se dovede do snažnih posljedica posebno na glavne unutrašnje letove, od kašnjenja do otkazivana, i do djelimičnog zaustavljanja saobraćaja, naveo je u srijedu njemački sindikat za usluge Verdi, organizator štrajka.

- Radnici zajedno vrše pritisak na svoje poslodavce zato što pregovori do sada ne daju nikakve rezultate - navela je Kristin Bele, potpredsjednica Verdija u saopćenju.

Verdi trenutno vodi strukovne pregovore za radnike u javnom sektoru, zemaljsko osoblje aerodroma i osoblje za vazdušnu sigurnost, tražeći bolje plaće da bi se nadoknadili gubici kupovne moći vezane za povećanu inflaciju.

- Inflacija, visoke cijene energenata i prehrambenih proizvoda dovode mnoge zaposlene u težak položaj - rekla je Bele.

Sindikat je organizovao sličan štrajk na aerodromu u Berlinu prošlog mjeseca kada je otkazano ili odloženo oko 300 letova.

Rekordna inflacija zabilježena posljednjih mjeseci u Njemačkoj sa vrhuncom od 10,4 posto u oktobru prošle godine, dodatno je otežala godišnje pregovore o plaćama u raznim sektorima aktivnosti zemlje, ponekad praćenih prekidima rada.

Tako su zaposleni u pošti od početka godine imali više dana štrajkova na poziv sindikata Verdi koji traži povišicu plaće od 15 odsto, prenosi Danas.rs.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.