open-navfaktor-logo
search
Žestoke borbe
Pakistan: Novi sukobi ispred rezidencije bivšeg premijera kojeg policija želi uhapsiti
Stotine pristalica bivšeg pakistanskog premijera Imrana Khana ponovo se u srijedu sukobilo s policijom u sjeveroistočnom gradu Lahoreu, nakon što je opkolila njegovu rezidenciju kako bi ga uhapsila po sudskom nalogu.
15.03.2023. u 08:58
get url
text

Pripadnici policije, međutim, nisu uspjeli izvršiti nalog za hapšenje koji je ranije ove sedmice izdao Okružni sud u Islamabadu u slučaju koji se odnosi na navodnu ilegalnu kupovinu i prodaju poklona koje su mu davali strani zvaničnici dok je bio na vlasti.

Nakon žestokih borbi sa demonstrantima, policija i paravojni rendžeri preuzeli su kontrolu nad glavnim ulazom u Khanovu rezidenciju, javio je lokalni emiter "Geo News". Više od 60 policajaca i osam civila, prebačeno je u utorak u dvije državne bolnice, saopćila je policija u Lahoreu. 

Iz Khanove pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI) tvrde da je su deseci njihovih aktivista povrijeđeni i uhapšeni. Vlada je već proglasila "vanrednu" situaciju u bolncama u Lahoreu, nakon mogućih novih sukoba.

Stotine policajaca za nerede, uz podršku vodenih topova i oklopnih transportera, opkolilo je u utorak snažno utvrđenu rezidenciju bivšeg premijera u luksuznom naselju Lahorea, dok su ih aktivisti sa palicama gađali kamenjem.

Policija je i jučer koristila vodene topove da odbije aktiviste iz Khanove pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI), koji su bacali kamenje i preuzeli nakratko kontrolu nad glavnim ulazom u rezidenciju svog partijskog vođe.

Khanove pristalice, među kojima i žene, okupile su se ispred njegove rezidencije u pokušaju da spriječe njegovo hapšenje. Formirali su živi štit kako bi spriječili policiju da se približi Khanovoj kući.

Šef policije Lahorea Bilal Kumjana rekao je novinarima u utorak da je policijsko osoblje zaduženo za hapšenje Khana "nenaoružano i da je ovdje da jednostavno provede sudske naloge".

Zajednički tim policije glavnog grada Islamabada i Lahorea stigao je u Khanovu rezidenciju dan nakon što je okružni sud u ponedjeljak obnovio nalog za hapšenje nakon što se nije pojavio pred sudijom uprkos uputama Višeg suda u Islamabadu u slučaju koji se odnosi na ilegalnu nabavku i prodaju poklona koje su mu davali strani zvaničnici dok je bio na vlasti.

Prvobitno, nalog je izdat u februaru, ali ga je Visoki sud u Islamabadu suspendovao prošle sedmice i naložio Khanu da se pojavi pred sudom 13. marta.

Prethodno 5. februara, policija nije uspjela uhapsiti Khana zbog protivljenja njegovih pristalica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.