open-navfaktor-logo
search
Posljednje informacije
Pale cijene nafte na svjetskom tržištu, gorivo skuplje u Federaciji BiH
Cijene nafte na svjetskom tržištu neznatno su pale u ponedjeljak u odnosu na najviši nivo u petak, a špekulanti su imali koristi od obećanja Saudijske Arabije i Rusije da će ograničiti isporuke u narednom mjesecu.
07.08.2023. u 12:51
get url
text

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 86,07 dolara po barelu nakon pada cijene za 0,19 posto.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 82,66 dolara po barelu poslije pada cijene za 0,19 posto.

Cijena nafte tipa brent u petak je porasla zbog zabrinutosti oko ponude nakon što su Saudijska Arabija i Rusija objavile planove za proširenje postojećih ograničenja proizvodnje.

Spori tempo ekonomskog oporavka Kine, kao i stepen do kojeg bi Saudijska Arabija i Rusija smanjile proizvodnju i izvoz zbog smanjenih svjetskih zaliha sirove nafte, ipak sprečavaju daljnji pad cijena nafte.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,67 maraka po litru, a za dizel 2,65 maraka po litru.

Maloprodajne cijene dizela više su za šest posto u odnosu na prosječnu cijenu prethodnog mjeseca, izvijestili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi od 2,46 do 2,86 maraka po litru, a za dizel od 2,41 do 2,86 maraka po litru.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u periodu od 1. do 7. augusta ove godine zaprimljeno je ukupno 1.298 obavijesti o promjeni cijena i marži.

Većina maloprodajnih cijena za oba derivata na navedenim OPC obrascima viša je za 0,05 maraka po litru goriva.

Prosječne maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95 u augustu 2023. godine više su za 3,49 posto u odnosu na prosječnu cijenu prethodnog mjeseca.

Trenutni broj benzinskih pumpi u Federaciji BiH iznosi 723, s tim u vezi uzimajući u obzir broj zaprimljenih OPC obrazaca od 1. do 7. augusta ove godine i trenutni broj benzinskih pumpi može se zaključiti kako je u pitanju već drugo poskupljenje cijena goriva, naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Tako je prosječna maloprodajna cijena bezolovnog benzina 95 u Federaciji bila 1,18 posto veća u julu nego u prethodnom mjesecu, a cijena dizela veća za 2,04 posto u odnosu na juni mjesec.

Ipak, kako ističu iz Ministarstva trgovine FBiH, cijene su znatno niže nego prošle godine u ovo vrijeme. Tako je bezolovni benzin 95 u julu 2023. jeftiniji za 22,05 posto u odnosu na juli 2022. godine, a dizel za 27,75 posto u odnosu na juli prošle godine.

Napominju kako je prosječna cijena bezolovnog benzina u regionu 2,95, a dizela 2,87 KM po litru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.