open-navfaktor-logo
search
Okončani sukobi
Palestinski zvaničnici: Dogovoren prekid vatre u Gazi
Izraelska vojska objavila je kako je više od 600 raketa i drugih projektila, od kojih je više od 150 presreo antiraketni sistem Željezna kupola, ispaljeno na južne izraelske gradove i sela od petka
06.05.2019. u 08:36
get url
text

Palestinski zvaničnici navode kako je postignut dogovor s Izraelom oko prekida vatre i okončanja nedavnog vala nasilja u pojasu Gaze i na jugu Izraela, u kojem su poginula najmanje 24 Palestinaca i četverica Izraelaca.

- Dogovor o prekidu vatre počet će u ponedjeljak u 4.30 sati po lokalnom vremenu - kazao je za agenciju Reuters palestinski zvaničnik upoznat sa sporazumom.

Drugi palestinski zvaničnik je potvrdio kako je došlo do dogovora, kao i TV stanica koja pripada Hamasu, grupi koja upravlja Pojasom Gaze. Još nema potvrde sa izraelske strane.

Izraelska vojska objavila je kako je više od 600 raketa i drugih projektila, od kojih je više od 150 presreo antiraketni sistem Željezna kupola, ispaljeno na južne izraelske gradove i sela od petka. Dodala je kako je napala približno 320 ciljeva u Gazi.

Nasilje, najveće na granici od početka borbi u novembru, kao da se primirilo u ponedjeljak ujutro.

Sirene na jugu Izraela, koje su se često oglašavale tokom vikenda i pozivale građane da se sklone, bile su mirne nekoliko sati nakon zore.

Izraelska vojska nije prijavila nove udare na Gazu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio "masivne udare" na pojas Gaze, nakon dvodnevne eskalacije stanja.

Izraelski ratni avioni i brodovi u nedjelju su gađali mete na toj palestinskoj teritoriji, dok su borci iz Pojasa ispaljivali salve raketa ka jugu Izraela.

Jedan 34-godišnji komandant Hamasa je poginuo u, kako navodi izraelska vojska, ciljanom napadu.

U saopćenju se Hamad al-Khodori optužuje da je "prebacivao velike iznose novca" iz Irana ka oružanim frakcijama u Gazi.

Približno dva miliona Palestinaca žive u Gazi, ekonomiji koja godinama pati zbog izraelskih i egipatskih blokada, kao i zbog nedavnih prekida pomoći i sankcija Palestinskih vlasti, Hamasovog rivala sa Zapadne obale.

Izrael navodi kako je blokada neophodna kako bi se obustavila isporuka oružja Hamasu, s kojim je vodio tri rata od kako je ova grupa preuzela kontrolu nad Gazom 2007. godine, dvije godine nakon što je Izrael povukao svoje trupe i naseljenike iz područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.