open-navfaktor-logo
search
Urbi et Orbi
Papa Franjo: Izraelski napadi na Gazu žanju "užasnu žetvu", djeca koja umiru u ratovima su "mali Isusi današnjice"
Papa Franjo pozvao je u blagoslovu Urbi et Orbi da se prekinu vojne operacije i popravi humanitarna situacija u Gazi i rekao da je rat put bez odredišta i da svijet treba reći ne oružju. 
25.12.2023. u 13:45
get url
text

Papa Franjo rekao je da "preklinjući moli" da se oslobode Hamasovi taoci, prekinu vojne operacije u Gazi, a humanitarna situacija popravi.

- Neka (mir) dođe u Izrael i Palestinu, gdje rat razara živote tih naroda. Grlim sve, a posebno kršćanske zajednice Gaze i cijele Svete Zemlje - rekao je papa Franjo i pozvao da se zaustavi "raspirivanje sukoba", a umjesto toga ide prema rješenju palestinskog pitanja uz snažnu političku volju i potporu međunarodne zajednice. 

Papa je naglasio da moli za Ukrajinu, Siriju, Jemen, libanonski narod i za sve zemlje koje su poprište nasilnih sukoba te pozvao sve da mu se pridruže u molitvi za kraj svih ratova u svijetu.

- Reći da miru znači reći ne ratu, svakom ratu. S hrabrošću reći ne ratu. Rat je put bez odredišta i poraz bez pobjednika - rekao je papa Franjo koji je kritizirao povećanje proizvodnje i prodaje oružja. 

- Da bi se reklo ne ratu, mora se reći ne oružju - naglasio je.

Poglavar Katoličke crkve pozvao je da svijet bude "glas nevinih, onih koji su umrli zbog nedostatka vode i hrane, glas onih koji ne mogu pronaći posao ili su ga izgubili, glas onih koji su prisiljeni napustiti svoju domovinu u potrazi za boljim životom". 

On je rekao u svojoj božićnoj poruci da su djeca koja umiru u ratovima, uključujući u Gazi, "mali Isusi današnjice" i da izraelski napadi ondje žanju "užasnu žetvu" nevinih civila. Napad Hamasovih militanata 7. oktobra na Izrael nazvao je "gnusnim".

Govoreći sa centralnogbalkona bazilike svetog Petra hiljadama ljudi na trgu ispod, pozvao je na zaštitu prava migranata širom svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.