open-navfaktor-logo
search
Vatikan
Papa Franjo pozvao na prekid vatre: Rat je uvijek poraz
Papa Franjo, duhovni vođa katolika i predsjednik Vatikana, izjavio je da treba otvoriti prostor za humanitarnu pomoć u Gazi i osloboditi taoce te pozvao na prekid vatre.
29.10.2023. u 14:19
get url
text

Papa, govoreći tokom tradicionalne nedjeljne molitve sa prozora svoje kancelarije s pogledom na trg Svetog Petra u Vatikanu, dotakao se izraelsko-palestinskog sukoba nakon molitve.

Navodeći da se i dalje mole za ozbiljnu situaciju u Ukrajini, Palestini i Izraelu i drugim regionima u ratu, papa Franjo je rekao:

- Posebno u Gazi treba otvoriti prostor za pružanje humanitarne pomoći, taoce treba odmah osloboditi. Ne treba se odreći mogućnosti polaganja oružja. Prekinite vatru!

Navodeći da je upravo slušao sveštenika Ibrahima Faltasa, koji radi na Bliskom istoku, Papa je rekao:

- Zajedno sa svećenikom Faltasom kažemo: prekid vatre! Stanite, braćo moja. Rat je uvijek poraz.

Papa je podsjetio da je 27. oktobra u Vatikanu održao dan posta i molitve za mir u svijetu, te zahvalio onima koji su mu se pridružili u ovoj molitvi na više mjesta i na različite načine.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.