open-navfaktor-logo
search
U 10 sati
Počela sjednica Vijeća ministara BiH: Hoće li Palestincima biti dozvoljen ulazak u našu zemlju
U 10 sati počela je telefonska sjednica Vijeća Ministara Bosine i Hercegovine na kojoj će se ponovo raspravljati oko dolaska državljana Palestine evakusanim iz Gaze, koji su u srodstvu sa bh. državljanima, u našu zemlju, potvrđeno je za Faktor.
19.11.2023. u 10:15
get url
text

Podsjetimo, Vijeće ministara na jučer održanoj maratonskoj telefonskoj sjednici nije dozvolilo ulazak u BiH zbog protivljenja predstavnika iz bh. entiteta Republika Srpska.

 VEZANI TEKST - Drama evakuisanih iz Gaze se nastavlja: Palestinci ne mogu ući u BiH, ministri iz RS-a bili protiv

Ministri iz RS-a su bili protiv. Oni su, prema dostupnim informacijama, bili kategorični da u BiH mogu ući samo oni koji imaju bh. pasoš.

- Vijeće ministara BiH zbog nepostojanja kvoruma za rad i odlučivanje večeras nije donijelo Odluku o odobravanju ulaska u BiH pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH - navodeno je sinoć u saopćenju VIjeća ministara BiH.

Državljani BiH i njihovi srodnici imaju pravo da ostanu u Egiptu najviše 72 sata, što im predstavlja dodatni problem. U noći sa srijede na četvrtak iz Gaze je evakuirano 36 osoba iz Bosne i Hercegovine, nakon čega su prebačeni u Kairo i smješteni u hotel, s rokom od 72 sata da napuste Egipat.

Ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić sinoć je kazao kako je još pet državljana BiH evakuirano iz pojasa Gaze te da su na putu prema Kairu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.