open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Podignuta još jedna optužnica sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Sake Bibića (1973), rođenog u Skoplju, državljanina BiH i Sjeverne Makedonije, Eldara Hujića (1973), rođenog u Sarajevu, državljanina BiH, Admira Halimanovića (1985), rođenog u Sarajevu, državljanina BiH, Alema Zukića (1991), rođenog u Sarajevu, državljanina BiH, te Đoke Komara (1993), rođenog u Nikšiću, državljanina BiH i Crne Gore.
16.02.2023. u 09:30
get url
text

Oni se terete da su od kraja 2019. do kraja 2021. godine, postupajući u okviru zajedničkog plana i međusobnog dogovora, a radi stjecanja nezakonite imovinske koristi izvršenjem više krivičnih djela, postali pripadnici grupe za organizovani kriminal i djelovali na području BiH, Srbije, Crne Gore, kao i zemalja EU-a, te činili krivična djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama i pranja novca.

U optužnici se navodi da su optuženi, komunicirajući putem zaštićenih aplikacija, dogovarali realizaciju izvršenja krivičnih djela, te krijumčarenje, prevoz, sakrivanje i dalji transport prema zemljama EU-a, kao i plasman na ilegalnom narkotržištu na području Bosne i Hercegovine velikih količina opojne droge marihuana-skunk.

Drogu su krijumčarili najčešće u količinama od oko 100 kilograma, koje su krijumčarene na područje Hrvatske, Njemačke, Holandije i Poljske, radi plasmana na ilegalnom narkotržištu u tim državama, za što su dobijali velike količine novca koje su koristili za kupovinu nekretnina i skupocjenih motornih vozila, te tako prali novac.

- U okviru optužnice zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrijednosti većoj od 300.000 KM. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više desetaka dokaznih materijala - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.