open-navfaktor-logo
search
Energija
Podnesen zahtjev za gradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici
Privredno društvo M.H.E. d.o.o. Tomislavgrad Ministarstvu privrede Livanjskog kantona uputilo je zahtjev za dodjelu koncesije za izgradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici u općini Tomislavgrad.
13.06.2020. u 12:13
get url
text

Nakon što je analiziralo zahtjev, Ministarstvo je utvrdilo njegovu opravdanost i utemeljenost s više aspekata, odnosno ekonomsko-razvojnog, socijalnog i ekološkog, te je prema Zakonu o koncesijama kantona zatražena saglasnost i od Općinskog vijeća Tomislavgrad, naveli su iz Ministarstva.

Općinsko vijeće Tomislavgrad o davanju koncesije odlučivat će na svojoj redovnoj sjednici 16. juna. Koncesija za izgradnju četiri mini hidroelektrane zatražena je na period od minimalno 30 godina, a investitor planira graditi potopne vijčane turbine s jednim modulom izlazne snage 22 kW, brzinom okretaja turbine od 30 okretaja u minuti čime se za četiri komada ostvaruje ukupna snaga od 88 kW.

Očekivani obim proizvodnje, ovisno o hidrološkoj godini, je 539.616 kWH godišnje.

Investitor navodi kako će izgradnja mini hidrocentrala na rijeci Šujici imati zanemariv utjecaj na okoliš, a Ministarstvo predlaže da visina koncesijske naknade iznosi jedan posto od proizvedene električne energije po trenutno važećim cijenama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.