open-navfaktor-logo
search
Na osnovu DNK
Policija otkrila ko je "Dječak iz kutije", žrtva ubistva od prije 65 godina
Više od 60 godina nakon što je dječak pronađen mrtav u kutiji u Philadelphiji, istražitelji su identificirali dijete uz pomoć DNK analize, objavila je policija.
08.12.2022. u 22:51
get url
text

U slučaju koji je poznat kao "Dječak u kutiji" dijete je 25. februara 1957. pronađeno umotano u deku u kartonskoj kutiji u šumovitom području sjeveroistočne Philadelphije, objavio je Nacionalni centar za nestalu i izrabljivanu djecu.

U centru su rekli da je dječak imao nekoliko ožiljaka na tijelu i da mu je kosa bila nasilu ošišana, piše CNN. Procjenjuje se da je dječak bio star između četiri i šest godina. Težio je oko 13 kilograma te se činio pothranjenim, izvijestio je centar.

- Uprkos brojnim pokušajima da se dijete identificira tokom godina, identitet dječaka ostao je misterija. Kroz detektivski rad i analizu DNK, policija je konačno uspjela identificirati dijete - saopćila je policijska uprava Philadelphije.

Slučaj "Dječaka u kutiji" je najstarije neriješeno ubistvo u Philadelphiji. Policija još traži ubicu djeteta, a postoji i nagrada od 20.000 dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja.

Policija je danas održala konferenciju za medije na kojoj je objavila identitet dječaka, kao i neke druge detalje. Vlasti su dječaka identificirale kao Josepha Augustusa Zarellija. Njegov datum rođenja je 13. januar 1953. godine.

Istražitelji su identifikovali majku djeteta i došli do njegove matične knjige, u kojoj je navedeno i ime oca. Dalja istraživanja dovela su detektive do osobe za koju je kasnije dodatnim testiranjem potvrđeno da je otac djeteta.

Policija je uspjela da identifikuje roditelje deteta, ali su oboje mrtvi. Međutim, Joseph ima braću i sestre koji su još živi.

Unuka Billa Kellyja, koji je uzeo dječakove otiske prstiju na dan kada je pronađen rekla je da bi njezin djed bio zadovoljan razvojem događaja nakon što je bio prvi na mjestu događaja kada je dječak pronađen.

- Nikada nije zaboravio taj prizor. Mislim, kako bi mogao? On je bio stručnjak za otiske prstiju na mjestu zločina. Ti otisci prstiju bili su ukorijenjeni u njegovom umu cijeli život - rekla je ona za ABC News.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.