open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Pomoć ipak stiže: Biden obećao Zelenskom isporučiti moćno oružje
Američki predsjednik Joe Biden planira Ukrajini dati napredne projektile dugog dometa kako bi pomogao Kijevu u njegovoj protivofanzivi.
23.09.2023. u 09:04
get url
text

Citirajući američke zvaničnike koji su upoznati s tim pitanjem, objavili su da će Ukrajina dobiti neke ATACMS projektile s dometom do 300 kilometara, javljaju američki mediji, a prenosi BBC.

To bi Kijevu omogućilo da pogodi ruske mete duboko iza prve linije.

Najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je u petak sjedište ruske crnomorske flote na anektiranom Krimu.

Ukrajinski vojni izvor rekao je za BBC da su za napad u luci Sevastopolj korištene rakete Storm Shadow, koje su isporučile Velika Britanija i Francuska, naglašavajući važnost zapadnog oružja za Kijev.

Takve rakete imaju domet nešto više od 240 kilometara.

NBC News i The Wall Street Journal citirali su neimenovane američke dužnosnike koji su rekli da je Biden rekao svom ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da će Kijev opskrbiti "malim brojem" projektila ATACMS dugog dometa.

Njih su se dvojica u četvrtak sastala u Bijeloj kući. SAD je također najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 miliona dolara.

Kijev se mjesecima zalagao da ATACMS (vojni taktički raketni sistem) projektilima pojača svoju tešku i krvavu protivofanzivu na jugu. Kaže da bi ključne ruske linije opskrbe, komandni položaji i druga logistička središta duboko iza prve linije fronta tada bili u dometu, što bi prisililo Moskvu da ih odmakne dalje i tako otežalo opskrbu vojnika i oružja.

Ruski položaji u okupiranim ukrajinskim regijama na jugu, uključujući Krim, bili bi posebno ranjivi, kaže Ukrajina.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, a Bidenova administracija u početku je oklijevala osigurati Ukrajini moderno oružje.

No, od tada se puno promijenilo te je Kijev dobio visokoprecizne raketne sisteme dugog dometa Himars i rakete protivzračne odbrane Patriot.

No, Biden je oklijevao u pogledu isporuka ATACMS-a, zbog straha da bi takve rakete mogle približiti direktan sukob sa nuklearno naoružanom Rusijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.