open-navfaktor-logo
search
Uznemirena javnost
Pomogla kćerki da se porodi, pa bebu ugušila dekom: Pritvor osumnjičenim za ubistvo bebe
E. H. (41) se na teret stavlja ubistvo, dok se majka djeteta tereti za pomaganje pri ubistvu, potvrđeno je iz Suda 
18.08.2019. u 15:30
get url
text

Kantonalni sud u Bihaću prihvatio je prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, te odredio jednomjesečni pritvor za devetnaestogodišnju E. L. i njenu majku E. H. (41) iz mjesta Elkasova Rijeka kod Bužima, koje se sumnjiče za ubistvo i pomaganje pri ubistvu novorođenčeta. 

Informaciju je za Faktor potvrdila predsjednica Suda Fata Nadarević.

Ona je kazala da se  za ubistvo tereti majka porodilje, dok se devetnaestogodišnjakinja tereti za pomaganje pri ubistvu. 

- Pritvor za osumnjičene određen je zbog bojazni da bi njihovo puštanje na slobodu moglo dovesti do uznemirenja javnosti. To je ujedno bio jedini posebni razlog za pritvor koji je Tužilaštvo istaklo - pojasnila je Nadarević. 

Jezivo ubistvo otkriveno je prekjučer nakon što je E. H. u jutarnjim satima odvezla svoju kćerku s mrtvom bebom u lokalni Dom zdravlja, gdje su kazale da je dijete rođeno mrtvo.

Međutim, dežurni liječnik je posumnjao u nasilnu smrt, nakon čega je pokrenuta istraga, kojom je utvrđeno da se radi o ubistvu, nakon čega su se E. L. i E. H. "slomile" i priznale da se djevojka porodila u porodičnoj kući, pri čemu joj je pomogla njena majka, koja je potom bebu usmrtila. U tome joj je pomogla i majka bebe.

Prema nepotvrđenim informacijama, bebu su ugušile dekom.

Policija je pretresla i kuću u kojoj se ubistvo desilo, gdje su pronađeni i izuzeti dokazi koji će biti korišteni u postupku protiv njih.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.