open-navfaktor-logo
search
Blizu 15,5 miliona eura
Potpisan sporazum o dva granta EU-a za izgradnju autoceste na Koridoru Vc
Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su sporazum o dva granta Evropske unije za izgradnju autoceste na dionicama Tunel Zenica - Donja Gračanica, te Buna - Počitelj.
10.03.2021. u 15:15
get url
text

- Potpisali smo ugovor o dva granta. Jedan grant je za autocestu na Koridoru Vc, poddionicu Tunel Zenica - Donja Gračanica. Vrijednost ovog granta je 9.222.000 eura, odobrila je EU kroz investicijski okvir za Zapadni Balkan, a grantom će upravljati Evropska banka za obnovu i razvoj - pojasnio je Bevanda.

Kako je kazao, drugi ugovor je vrijedan 6.219.140 eura, a sredstva će biti utrošena na izgradnju 7,2 kilometra autoceste između Bune i Počitelja. Svima nam je poznato koliko su nam važne ove dionice. Oba projekta bi trebala biti okončana tokom ove godine - istakao je Bevanda.

Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl  kazala je da je poznato da EBRD podržava izgradnju Koridora Vc do prvog dana pa unazad 15 godina. 

- Riječ je o izuzetno važnom projektu, prije svega za privredu ove zemlje, a posebno u ovom trenutku kada zemlja izlazi ili tek treba da se suoči sa negativnim posljedicama pandemije - istakla je Naessl.

Kako je kazala, danas su potpisali dva sporazuma o grantu, o bespovratnim sredstvima kroz koje će se osigurati održivost. 

- U proteklom periodu EU je izdvajala značajna sredstva, preko 150 miliona eura je osigurano kroz bespovratna sredstva za ubrzanje dinamike rada na ovim projektima - pojasnila je Naessl.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler. 

- Mislim da je današnje potpisivanje ova dva ugovora o bespovratnim sredstvima još jedan dokaz da je EU uz BiH. Mi smo uz vas bilo da je riječ o borbi protiv pandemije ili izgradnji autoputeva - rekao je Sattler. 

Govoreći o današnjem potpisivanju kazao je da je riječ o značajnim sredstvima, više od 15 miliona eura koje se osiguravaju i to kao bespovratna sredstva. Sattler se dotakao i razloga zašto EU ulaže u ovakve infrastrukturne projekte.

- Prvi i osnovni razlog je da je BiH zemlja koja je na putu ka članstvu u EU i samim tim želimo njeno snažnije integrisanje u kontekstu transevropske prometne mreže. Istovremeno, ovakve investicije su itekako isplative, njihovi benefiti su brojni, od smanjenja vremena koje je potrebno za putovanje, a tu su očiti benefiti za samu ekonomiju - kazao je Sattler. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.