open-navfaktor-logo
search
Predmet "Pero"
Potvrđena optužnica: Izdali 148 lažnih diploma, fakultet se "završavao" u kafiću, na benzinskoj, teretani...
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Admira Hadžipašića i Gorana Lalovića, organizatora kriminalne grupe, kao i osnivača Visoke međunarodne škole Cazin zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i pranje novca, saopćilo je Tužilaštvo USK. 
07.07.2023. u 14:53
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA u okviru predmeta "Pero" uhapsila još 11 osumnjičenih

Također, protiv dekana Visoke međunarodne škole Cazin Senada Haurdića i Refika Ćatića, kao i Snežane Kočić kao referenta studentske službe potvrđena je optužnica za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave.

Potvrđenom optužnicom obuhvaćena je i Visoka međunarodna škola Cazin zbog krivičnog djela krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

- Optuženoj grupi za organizovani kriminal kojom su rukovodili Admir Hadžipašić i Goran Lalović se stavlja na teret (sve u stepenu osnovane sumnje u daljem tekstu) da su u vremenskom periodu od 2016. godine do kraja 2019. godine kroz organizovano kriminalno djelovanje u kojem su učestvovali i dekani Visoke međunarodne škole Cazin Senad Haurdić i Refik Ćatić, kao i referent studentske službe Snežana Kočić, a sve kroz rad i djelovanje Visoke međunarodne škole Cazin, omogućili velikom broju osoba širom Bosne i Hercegovine, da bez prisustvovanja nastavi, bez polaganja ispita i kroz retroaktivno i fiktivno prikazivanje studija steknu diplome različitih akademskih zvanja - navode iz Tužilaštva.

U saopćenju se ističe da je grupa djelovala na način da su se Admir Hadžipašić ili Goran Lalović prethodno sastajali sa većim brojem osoba iz Bosne i Hercegovine i to u kafićima, na benzinskim pumpama, pa čak i u teretanama i od istih su uzimali novac na ruke ili tim osobama nalagali da novac uplate na bankovni račun Visoke međunarodne škole Cazin, poslije čega su naređivali ostalim članovima grupe da izrađuju lažnu dokumentaciju (prijave za upis, prijave za ispite, zapisnike i slično) temeljem čega su se u konačnici izrađivale lažne fakultetske diplome.

VEZANI TEKST - Epilog akcije "Pero": Uhapšeno 20 osoba, blokirano više od milion KM opranog novca

- Na ovakav način organizovana kriminalna grupa je izdala direktno 67 fakultetskih diploma, odnosno kroz krivično djelo pranje novca ukupno 148 lažnih fakultetskih diploma. Tokom provođenja istrage prikriveni istražitelj je, djelujući po naredbi suda, za period od oko dva mjeseca uspio kupiti diplomu ekonomskog fakulteta kom prilikom je označeni novac predao na ruke Admiru Hadžipašiću i od njega preuzeo diplomu. Ovaj modus operandi je potvrđen saslušanjem velikog broja osoba koji su u svojim iskazima potvrdili da su diplome naprosto kupovali davajući novac Admiru Hadžipašići i Goranu Laloviću, pri čemu je veliki broj saslušanih kandidata potvrdio da su samo jednom ili dva puta bili u Cazinu, da ne znaju nikog od profesora škole i da u najvećem broju slučajeva su diplome sticali u ekspresnim rokovima - navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se izvede 5.589 materijalnih dokaza, saslušanje 86 svjedoka, kao i da se prikažu rezultati provedene finansijske istrage i rezultati posebnih istražnih radnji.

Također je predloženo oduzimanje novčanih sredstava osumnjičenih koja su blokirana na bankovnim računima kao i oduzimanje određenih pokretnih stvari.

Jednako tako, predložena je zabrana rada školi kao i niz mjera sigurnosti prema osumnjičenima.

- Radi se o najobimnijem predmetu u praksi Kantonalnog tužilaštva USK u okviru kojeg je otkrivena i spriječena razvijena i organizirana mreža prodaje fakultetskih diploma kroz koju se se pribavljala i "prala" velika novčana sredstva - istaknuli su iz Tužilaštva.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.