open-navfaktor-logo
search
Cape Town
Preminuo autor bestselera Wilbur Smith
Autor međunarodnih bestselera Wilbur Smith preminuo je u svom domu u Cape Townu u 88. godini, objavio je njegov izdavač.
14.11.2021. u 11:14
get url
text
Wilbur Smith
Wilbur Smith

- Preminuo je u subotu popodne sa suprugom Niso pored sebe - navodi se u objavi.

Smithovih 49 objavljenih knjiga prodato je u više od 140 miliona primjeraka širom svijeta.

Široko priznanje stekao je nakon objavljivanja svog debitantskog romana When the Lion Feeds (Kad se lav hrani) 1964. godine.

Knjiga, koja je ispričala priču o mladiću koji je odrastao na južnoafričkom ranču u sjeni Zulu ratova i zlatne groznice, brzo je postala bestseler, podsjeća BBC.

Bila je to priča djelimično zasnovana na piščevom vlastitom iskustvu, što je rekao i sam Smith za BBC u intervjuu 2013. navodeći da je sa 13 godina ubio lava koji je napao stoku na imanju njegovog oca.

I zaista, život pisca ličio je na život mnogih njegovih protagonista - bio je lovac na krupnu divljač, ronilac i također licencirani pilot.

Smith je također "vjerovao u duboko istraživanje", kaže se u izjavi njegovog izdavača, a uspjeh njegove prve knjige omogućio mu je "priliku da putuje daleko i široko u potrazi za inspiracijom i avanturom".

Rođen u januaru 1933. u Sjevernoj Rodeziji, sadašnjoj Zambiji, kao dijete je gutao priče Ridera Hagarda i Johna Buchana.

Smith, koji je dobio ime po američkom pioniru avijacije Wilburu Wrightu, opširnije je opisao svoj život u svojim memoarima On Leopard Rock, objavljenim 2018.

Ostali bestseleri su Bog rijeke i Trijumf sunca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.