open-navfaktor-logo
search
SIPA i MUP RS-a
Pretresi i hapšenja u Bijeljini i Ugljeviku na osnovu dokaza iz Sky aplikacije
Po nalogu Tužilaštva BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP RS-a na 14 lokacija na području Bijeljine i Ugljevika vrše hapšenja i pretrese objekata i vozila koja koriste osumnjičeni.
27.12.2022. u 09:17
get url
text

Radi se o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifriranjem Sky i Anom aplikacija, a predmet se odnosi na bijeljinsku grupu osumnjičenih.

Tužilaštvo BiH sa partnerskim agencijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, radi na istrazi protiv osumnjičenih koji se terete da su duži vremenski period činili krivična djela organizovanog kriminala, povezana sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga, pranjem novca stečenog nezakonitim aktivnostima i druga povezana krivična djela.

- Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će u zakonskom roku od 24 sata, biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima, prijedlogu pritvora ili mjera zabrane i daljim istražnim radnjama u predmetu - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Iz SIPA-e je saopćeno da njihovi pripadnici zajedno sa policajcima MUP-a RS-a pretresaju poslovne i stambene objekte, te izuzimaju dokumentaciju iz jedne firme.

Akcija nosi kodni naziv "Golden".

- Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.
Pretresi i privremeno oduzimanje dokumentacije se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Tokom rada po predmetu Državna agencija za istrage i zaštitu je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa Tužilaštvom i Policijom Savezne Republike Njemačke, EUROPOL-om i kancelarijom FBI pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini - saopćili su iz SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.