open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Pretukao starca, pa ga bacio u bunar: Bogdanu Vajukiću 10 godina zatvora, sud prekvalifikovao djelo
Bogdan Vajukić (23) iz Laktaša osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na deset godina zatvora zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda sa smrtnom posljedicom, a na štetu Gojka Veselića (76) u januaru ove godine.
21.09.2021. u 16:07
get url
text

Izrečena mu je i mjera obaveznog psiho-socijalnog tretmana od dvije godine u ustanovi gdje bude izdržavao kaznu.

Starac je teško pretučen, a potom je njegovo tijelo bačeno u bunar.

Vajukića je optužnica teretila za teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način, ali je predsjednik sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević danas objasnio da to "nije dokazano ", te je djelo prekvalifikovano.

- Umišljaj je bio na nanošenje povreda. On jeste pokazao bezobzirnost jer je tijelo bacio u bunar, ali to je okolnost pod kojom je učinjeno djelo, ali nije u uzročno-posljedičnoj vezi - rekao je Dragosavljević.

Ovakvo obrazloženje izazvalo je šok porodice oštećenog.

- Živimo pravno neuređenoj državi. Ovo je sramotno, bolje da su ga pustili. Sramota me što živim u RS- kazala je kćerka Veselića po izlasku iz sudnice.

Optužnica je teretila Vajukića da je 24. januara 2021. godine u periodu od 18.30 do 19.30 sati, u mjestu Koljani, opština Laktaši, u porodičnoj kući Veselića došlo do verbalnog sukoba između žrtve i optuženog.

Vajukić je zatim fizički napao starca i više puta ga udario zatvorenim pesnicama u predjelu glave i tijela, te mu "prignječio" grudni koš i trbuh.

Žrtvi je tako izazvao poremećaj disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara i nagnječenja pluća, te druge povrede usljed čega je nastupila smrt Veselića.

- Potom se narednog dana vratio u kuću oštećenog gdje je pronašao njegovo beživotno tijelo, skinuo mu donji veš, nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu njegove porodične kuće - navodi se u presudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.