open-navfaktor-logo
search
Borba za život
Priča jedne majke iz Mariupolja: Jedva smo imali hranu, djeca su pila vodu iz lokvi da bi preživjela
Nakon što su njen dom u Mariupolju uništile ruske bombe, Julia i njene kćerke stare 11, šest i tri godine, morale su da pronađu utočište u zajedničkom podrumu koji je nudio neko sklonište, ali jedva da je imala hranu da prehrani djecu.
03.05.2022. u 09:48
get url
text
Djeca u skloništu
Djeca u skloništu

U skloništu nije bilo ni dovoljno vode, toaleta, struje... 

- Jednom dnevno smo imali malu činiju (supe) za troje djece. I jedna čaša vode za troje djece da se očiste - ispričala je Julia.

VEZANI TEKST - Rusi ih granatiraju, bez hrane su i vode: Mariupolju prijete smrtonosne epidemije

Ona je govorila za video dnevnik programa BBC Wales Investigates.

Govorila je i njena prijateljica Natalia Roberts koja živi u Velikoj Britaniji, i s Julikom se povremeno čula porukama, i pratila njen život preko video dnevnika. 

Djeca su kako bi preživjela pila kišnicu iz lokvi. Trčali su iz svog skloništa nakon što je padala kiša jer su bili jako žedni.

- Djeca su toliko tražila hranu, zato je pokušala da ih nahrani u vrijeme spavanja, tako da su imali osjećaj sitosti prije spavanja - rekla je zabrinuta prijateljica Natalia, piše BBC.

- Kada je počela da pada kiša prvo su mogli da piju iz lokve i ta voda im je izgledala jako ukusna. Onda su našli činije da napune vodu - dodala je.

Julia je na kraju morala ostaviti svoju djecu da se kriju dok je ona otišla da traži svježu vodu.

- Bio je bunar udaljen tri kilometra. Morala sam bježati tamo pod paljbom, pod bombama - prisjeća se Julia u video dnevniku za program BBC Wales Investigates.

A kada se njena srednja kćerka razbolela, nije bilo lijekova.

- Imala sam novca, ali nisam mogla ništa da kupim jer nigdje ništa nije bilo, sve je bilo polomljeno, sve je opljačkano i uništeno - kazala je.

Natalia se prije pet godina preselila iz Ukrajine u Vels kako bi bila sa suprugom Dewijem. Ona i Julia su bliske prijateljice iz škole i uvijek su bile u kontaktu, sve dok u februaru nije izbio rat u Ukrajini.

VEZANI TEKST - Uništeni Mariupolj, pod ruševinama tijela ljudi

Danima, ponekad sedmicama, za Juliu nije bilo sigurno da šalje poruku ili nazove svoju prijateljicu. Natalia je morala da se zadovolji Julijinim povremenim ažuriranjima video-dnevnika iz njenog podzemnog bunkera dok se njen muž borio protiv Rusa na prvoj liniji fronta.

Sada kaže da bi jako željela da Julia sa svojim kćerkama dođe u Vels.

Julia i njene djevojčice su među 11 miliona Ukrajinaca koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove prije nego što su na kraju pobjegli iz Mariupolja. Krenule su prema Poljskoj, ne znajući kada će ponovo vidjeti muža i oca, niti da li će moći da se pridruže Nataliji i njenoj porodici u Velsu.

A prizori rata ostavili su trag na Juliji.

- Vidjela je mrtve ljude u Mariupolju, one koje su ubile rakete, koji nisu imali ruke, noge, čija su tijela uništena - rekla je Natalia.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.