open-navfaktor-logo
search
Incident u Brčkom
Pronađeni napadači na autobus Radnika, među njima i pet maloljetnika
Osam osoba priznalo je odgovornost za napad na autobus Kluba malog fudbala iz Bijeljine, u incidentu koji se 1. marta dogodio u Brčkom. Protiv odgovornih pokrenuti su prekršajni postupci, potvrđeno je iz policije.
10.03.2023. u 14:18
get url
text

Saopćenje policije Brčko distrikta prenosimo u cijelosti:

- U prethodnih nekoliko dana javnost u Brčko distriktu BiH, ali i šire u Bosni i Hercegovini, bila je informisana o događajima vezanim za odigravanje utakmice u malom fudbalu i napadu na autobus sa igračima gostujućeg kluba iz Bijeljine. Navedeni događaji imali su uznemirujući karakter, te je obaveza Policije Brčko distrikta BiH da obavijesti javnost o ključnim činjenicama koje je utvrdila postupanjem iz svoje nadležnosti.

VEZANI TEKST - U Brčkom napadnut autobus sa igračima KMF Radnik, stižu osude iz RS-a

Dana 01.03.2023. godine u 22.42 sati Policiji Brčko distrikta BiH prijavljeno je da bi u sportskoj sali JU ''Ekonomska škola'' u Brčkom, gdje se odigrava utakmica u malom fudbalu moglo doći do narušavanja javnog reda i mira. Na lice mjesta su upućeni policijski službenici koji su u razgovoru sa delegatom utvrdili da je utakmica između juniora KMF ''Brčko Zdravlje'' i KMF ''Radnik-Siti'' iz Bijeljine prekinuta jer su određeni navijači na tribinama razvili zastave na kojima su bili ''ljiljani''.

Policijski službenici su se zadržali na licu mjesta do završetka utakmice, a potom i ispred sportske sale do razilaska domaćih i gostujućih navijača. Nakon toga, zaprimljena je prijava o napadu nepoznatih osoba na autobus sa gostujućim igračima iz Bijeljine, na koju su policijski službenici odmah reagovali te u razgovoru sa vozačem autobusa prikupili informacije da je nekoliko osoba autobus gađalo grudvama snijega i da autobus nije oštećen.

Odmah je započeto istraživanje predmetnog slučaja u cilju otkrivanja počinilaca i razjašnjavanja svih okolnosti, te utvrđivanja konačne pravne kvalifikacije.

S obzirom da se, od prvih prikupljenih informacija, počinioci u navedenom slučaju dovode u vezu sa određenim navijačkim grupama iz Brčkog, kao i zbog uznemirenja javnosti koje se reflektovalo nizom saopštenja, o događaju je upoznat dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH koji se izjasnio da u događaju nema elemenata krivičnog djela te da se utvrdi postojanje prekršajne odgovornosti. 

S tim u vezi, Policija Brčko distrikta BiH je, u relativno kratkom roku, izvršila identifikaciju učesnika predmetnog događaja, prikupila njihove izjave i drugu potrebnu dokumentaciju, nakon čega je dana 9. marta 2023. godine Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ukupno osam lica, zbog počinjenog prekršaja iz člana 6. i''Posebno drsko ponašanje Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH''. Radi se o mlađim osobama, ispod 20 godina starosti, od kojih su tri punoljetne, a pet je maloljetnika, svi su iz Brčkog.

Svjesni potencijalne opasnosti koju ovakav i slični događaji imaju u multietničkoj sredini kao što je Distrikt Brčko, i ovom prilikom Policija Brčko distrikta BiH želi potvrditi svoju spremnost da djeluje profesionalno, zakonito i jednako prema svim počiniocima prekršaja ili krivičnih djela, s jasnim ciljem da stanje bezbjednosti u Brčko distriktu BiH drži na zadovoljavajućem nivou.

Ujedno, podsjećamo da je Policija Brčko distrikta BiH u prethodnom periodu, zajedno sa nadležnim odjeljenjima Vlade Brčko distrikta BiH, realizujući ''Akcioni plan za koheziju zajednice'' i projekat ''Prevencija i borba protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje'' čiji je nosilac bilo Odjeljenje za stručne i administrativne poslove, preduzela niz preventivnih aktivnosti u vezi sa navijačkim grupama koje su dale pozitivne rezultate.

Ovaj događaj opominje da sa mladim ljudima treba cijelo društvo u kontinuitetu raditi, a sve nas upućuje na značaj međusobne tolerancije i potrebne kohezije cjelokupne zajednice kao vrijednosti koje su ključne u prevenciji i suprostavljanju ovakvim vrstama incidenata - poručili su iz policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.