open-navfaktor-logo
search
Formira radnu grupu
Putin priprema udar na "neprijateljske zemlje"
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je stvaranje radne grupi za međunarodna plaćanja čiji će zadaci uključivati ​​utvrđivanje uvjeta za transakcije s "neprijateljskim" državama, navodi Reuters.
10.05.2022. u 09:34
get url
text

Putin je u martu rekao da će Rusija, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, zahtijevati od zemalja koje smatra neprijateljskim da plaćaju gorivo u rubljima otvaranjem računa u Gazprombanku.

Poljska i Bugarska odbile su tako postupiti, a ruski energetski div Gazprom prekinuo im je snabdijevanje prošlog mjeseca. Kremlj je rekao da će se isto dogoditi svakom drugom ko odbije nove uvjete plaćanja.

Radna grupa osmislit će "infrastrukturu za međunarodna plaćanja, uključujući u ruskim rubljima, s trgovinskim partnerima iz stranih država i teritorija koji provode neprijateljske akcije protiv Rusije", navodi se u nalogu.

Također će se razmotriti uvjeti plaćanja u rubljima i drugim nacionalnim valutama s prijateljskim zemljama - koje bi uključivale Kinu i Indiju, iako nisu imenovane. Grupa, koju će predvoditi predsjednički savjetnik Maxim Oreshkin, također ima zadatak pronaći mjere za smanjenje rizika povezanih sa zamrzavanjem gotovo polovine ruskih deviznih rezervi od 640 milijardi dolara.

Podsjetimo, na listi neprijateljskih zemalja Rusije nalaze se sve zemlje EU, među njima i Hrvatska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.