open-navfaktor-logo
search
Razbojništvo u Brčkom
Radnici stavio nož pod vrat i uzeo novac: Državljanin Srbije osuđen na tri godine i tri mjeseca
Osnovni sud Brčko distrikta prihvatio je sporazum o priznanju krivice te je Bobana Nikolića (47) iz Mladenovca u Srbiji osudio na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog razbojništva koje se desilo prije tri godine u trgovini u brčanskom naselju Dizdaruša.
09.06.2023. u 16:34
get url
text

- Optužnicom potvrđenom prije mjesec pred tim sudom, Nikolić je optužen da je 20. januara 2020. godine, u ulici Zaima Mušanovića, upotrebom sile prema radnici trgovinske radnje Eldi-Sabina oduzeo dnevni pazar u iznosu od oko hiljadu KM. Njemu je stavljeno na teret da je 20. januara, u večernjim satima, nakon što je tu prethodno više puta dolazio u kupovinu, ušao unutra s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Kako je navedeno u optužnici, on je došao iza pulta, a zatim radnicu A. D. uhvatio za kosu i stavivši joj nož pod vrat rekao: "Daj pare!". Usljed prijetnje i bojazni za vlastiti život, ona mu je rekla da sam uzme pare iz kase, jer je otključana. Pošto je odatle uzeo dnevni pazar u iznosu od oko hiljadu KM, Nikolić je pri izlasku iz objekta zaprijetio oštećenoj da će je ubiti, ukoliko izađe za njim. Optuženi je tako upotrebom sile i prijetnjom da će direktno napasti na život i tijelo nekog lica za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1.005,00 KM, za koji iznos je oštetio vlasnicu trgovinskog objekta - saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Navode da je u intenzivnoj saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH ovo krivično djelo brzo rasvijetljeno, a počinilac identificiran.

- Nikolić je, međutim, i pored raspisane potrage, dugo bio nedostupan organima gonjenja distrikta Brčko. On se, naime, kao državljanin Republike Srbije, koji je oko tri mjeseca imao neprijavljen boravak u Brčkom, po izvršenju krivičnog djela vratio u Mladenovac. Kako po zahtjevima bh. pravosudnih organa niti tamo nije pronađen, za njim je raspisana međunarodna potjernica koja je rezultirala njegovim hapšenjem i sprovođenjem brčanskom pravosuđu u martu ove godine. Tužilaštvo Distrikta ga je odmah ispitalo u svojstvu osumnjičenog, a pošto je pritvoren, ubrzo je okončalo istragu protiv njega.

Prije mjesec, Tužilaštvo je podiglo optužnicu za krivično djelo razbojništva istovremeno tražeći od suda produženje pritvora optuženom. U toku suđenja, između Tužilaštva i optuženog zaključen je sporazum o priznanju krivice, u skladu s kojim mu je sud izrekao zatvorsku kaznu od tri godine i tri mjeseca. Usto, njemu je po izricanju presude, usljed opasnosti od bjekstva, produžen pritvor najduže devet mjeseci. Kako presudu, tako i rješenje o produženju pritvora, moguće je pobijati žalbom - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.