open-navfaktor-logo
search
premijer sapoćio
Rama: Odnosi Albanije i Srbije vratit će se na nultu tačku ako ne oslobode kosovske policajce
Medijima širom regiona plasirana je vijest kako je premijer Albanije Edi Rama saopćio je da je ova prekinula sve odnose sa Srbijom do puštanja na slobodu trojice pripadnika kosovske policije koje su kidnapovale srbijanske vlasti, jer prema njegovim riječima, bez njihovog oslobađanja ne može biti napretka u kosovsko-srpskom dijalogu.
23.06.2023. u 19:42
get url
text

- Srbija ne deesklira situaciju na sjeveru Kosova, koja se svakim danom degradira - kazao je Rama.

Prema njegovim riječima, bez oslobađanja trojice kosovskih policajaca, neće biti drugih odnosa sa Srbijom, niti se sa Srbijom može razgovarati o drugim pitanjima.

Albanski premijer je istakao da je držanje trojice kosovskih policajaca u zatvoru od države Srbije neprihvatljivo i neopravdano.

- Sve dok se trojica kosovskih policajaca drže u zatvoru u Srbiji, ne postoji mogućnost napretka u dijalogu ili konkretne deeskalacije bez njihovog povratka kući. U odnosima Albanije i Srbije ne može biti ni normalnosti sve dok Srbija ne pusti na slobodu tri policajca koji nisu počinili nikakav zločin… Držati ih danima u zatvoru je neopravdano i neprihvatljivo - kazao je Rama, a prenose prištinski mediji.

Ocijenio je da su pokušaj da se prikrije ova državna devijacija zbog držanja tri strana policajca u zatvoru druge države bez ikakvih prava kao i dizanje glasa zbog hapšenja na sjeveru pojedinih osoba srpske manjine od policijskih snaga Kosova "veoma uznemirujući", prenosi N1.

Rama je također rekao da je uputio novo pismo predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da se lično i konkretno angažuju na prevazilaženju situacije na sjeveru Kosova i nastavku sprovođenja sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida

No, nakon ove vijesti, albanski premijer javio se za BHRT te demantovao ove navode.

Naime, on je ponovio da će se odnosi između Albanije i Srbije vratiti na nulu ako Beograd ne oslobodi trojicu kosovskih policajaca koje je uhapsila srbijanska policija.

- Ovdje ne govorimo o prekidu diplomatskih odnosa, nego se oni vraćaju na nultu tačku - rekao je Rama za BHRT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.