open-navfaktor-logo
search
Pravosnažno
Razbojnicima iz Doboja potvrđeno ukupno 10 godina zatvora
Donesena je presuda kojom su odbijene žalbe tužioca i branioca okrivljenih i potvrđena presuda Okružnog suda u Doboju, potvrđeno nam je u Vrhovnom sudu RS
26.08.2019. u 11:51
get url
text

Vrhovni sud RS pravosnažno je osudio Eldina Ahmetovića Sprečaka, Dejana Međedovića, Zorana Mihajlovića i Dragana Panzalovića na ukupno 10 godina zatvora za razbojništvo, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje.

- Donesena je presuda kojom su odbijene žalbe tužioca i branioca okrivljenih i potvrđena presuda Okružnog suda u Doboju – potvrđeno nam je u Vrhovnom sudu RS.

Sprečak je osuđen na šest godina, Međedović i Mihajlović na po godinu i šest mjeseci, a Panzalović na jednu godinu zatvora.

U ranijoj presudi Okružnog suda u Doboju, iz decembra prošle godine, navedeno je da su se 25. marta prošle godine Ahmetović Sprečak, njegov maloljetni brat i oštećeni Osman I. vozili "audijem", da bi im se potom pridružili Međedović, Mihajlović i Panzalović. Na raskrsnici u mjestu Prisade, maloljetnik je zaustavio vozilo, izašli su iz njega i opkolili Osmana.

U presudi je tada navedeno kako je četvorka bila smanjene uračunljivosti jer su prethodno konzumirali alkohol i drogu. Oštećenom su naredili da skine patike, a Međedović ga je uhvatio rukama oko vrata i oborio na zemlju. Skinuo je patike i potom počeo da bježi. Stao je pred jednu kuću i počeo da lupa na vrata kako bi se zaštitio.

Sprečak, Međedović, Mihajlović i Panzalović ušli su u vozilo i prošli pored kuće, zaustavili se i krenuli prema oštećenom. Osman je počeo ponovo da bježi, a maloljetni vozač ga je pratio automobilom i udario prednjim lijevim dijelom. Od siline udara Osman je pao na zemlju i zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu preloma lijeve butne kosti, ranu, krvni podliv lijeve natkoljenice i druge povrede.

Ubacili su ga u gepek i nastavili dalje da se voze. Nakon određenog vremena zaustavili su vozilo i izbacili ga, a onda se ponovo vratili do njega. Sprečak je držeći neutvrđeni predmet udario oštećenog šakom u potiljak i tražio da mu da sve iz džepova, te im je ovaj dao novčanik u kojem je bilo oko pet maraka i mobilni telefon. Također, uzeli su i njegovo vozilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.