open-navfaktor-logo
search
Moskva želi nejedinstvo
Reakcije na Trumpovu izjavu: To je ono što Putin voli čuti
Izjava bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da Washington možda neće braniti saveznike iz NATO-a koji nisu uložili dovoljno u vojsku upravo je ono što ruski predsjednik Vladimir Putin voli čuti, kazala je u ponedjeljak nizozemska ministrica odbrane.
12.02.2024. u 22:30
get url
text

Trump je sugerirao da Sjedinjene Države možda neće zaštititi NATO saveznice koje ne troše dovoljno na odbranu od potencijalne ruske invazije.

- Iskreno govoreći, mislim da je to upravo ono što Putin voli da čuje - kazala je nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren za Reuters u ponedjeljak.

- Naša snaga je naše jedinstvo. A ako nismo ujedinjeni, to nas čini slabijima, i znamo da je to ono što Putin traži – dodala je.

Uvršten u član pet osnivačkog ugovora NATO-a je princip kolektivne odbrane – premisa da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

- Nije prvi put da kaže nešto u tom smislu. Ali u isto vrijeme, to je naravno zabrinjavajuće. Mislim da je posebno sada, sa stvarnim prijetnjama zemljama NATO-a, veoma zabrinjavajuće da neko ko je toliko bitan govori takve stvari - kazala je Ollongren.

Također je napomenula da je većina NATO saveznika blizu ili je dostigla ciljnu budžetsku potrošnju na vojsku od najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.