open-navfaktor-logo
search
Demokrate zauzele Senat
Republikanci ljuti zbog rezultata na međuizborima u SAD-u, krive Trumpa za loš rezultat
Vijest da su Demokrate zauzele američki Senat nakon međuizbora koji se održavaju na sredini mandata u SAD-u a koji su održani prošle sedmice izazvala je mnogobrojne optužbe unutar Republikanske stranke.
14.11.2022. u 10:59
get url
text

Kritičari bivšeg predsjednika Donalda Trumpa okrivili su ga za loše rezultate, dok su drugi republikanci krivili svog čelnika Senata Mitcha McConnella. Bijela kuća je u međuvremenu dala najsnažniju naznaku dosad da će se predsjednik Joe Biden ponovo kandidovati za predsjednika SAD-a.

Utrka za Zastupnički dom Kongresa SAD-a ostaje još neizvjesna. Republikanci su i dalje u prednosti za osvajanje donjeg doma Kongresa, što bi ozbiljno omelo planove predsjednika Joea Bidena, ali njihova se većina smanjuje dok se glasovi nastavljaju prebrojavati.

Tokom vikenda, američke mreže su predvidjele da su demokrate zauzele dva mjesta u Senatu pobjedivši u saveznim državama Arizona i Nevada, zadržavši tako kontrolu nad gornjim domom.

- Ovo su treći izbori zaredom na kojima nas je Trump koštao rezultata - rekao je u nedjelju za CNN republikanski guverner Marylanda Larry Hogan, dugogodišnji kritičar bivšeg predsjednika.

- Rekao je da ćemo biti umorni od pobjeda. Pa ja sam umoran od poraza – izjavio je on, piše BBC.

Ali pravi test, kaže BBC-jev dopisnik iz Amerike Anthony Zurcher, bit će hoće li se Trumpovi saveznici okrenuti protiv njega u periodu koji dolazi. Historija do sada pokazuje da stranka koja je u Bijeloj kući obično gubi mjesta na međuizborima, a učinak Demokrata ove godine smatra se najboljim za aktivnu stranku u posljednjih 20 godina.

- Stručnjaci u Washingtonu su rekli da ne možemo pobijediti jer je tako bilo u prethodnim mandatima - rekla je predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi za ABC-jev program This Week.

- Ali Demokrate "nikad nisu prihvatili mišljenje" i usredotočili su se na "razlike između sebe i svojih protivnika" - rekao je viši član Demokratske stranke iz Kalifornije.

Pelosi je bila među nekolicinom stranačkih dužnosnika u nedjelju koji su podržali predsjednika Bidena za reizbor 2024.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.