open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno iz SIPA-e
Rezultat racije u Blažuju: Nađeni heroin, marihuana i hladno oružje, dva migranta uhapšena, 17 će biti protjerano
U današnjoj raciji koja je provedena na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj uhapšene su dvije osobe, dok će njih 17 Služba za poslove sa strancima udaljiti iz Bosne i Hercegovine.
23.10.2023. u 13:17
get url
text

VEZANI TEKST - Nešić o raciji u Blažuju: Uhapšena dva migranta, 20 će ih biti protjerano iz zemlje

Kako je saopćila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), uhapšena su dva muškarca, državljani Libije i Maroka zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.
Oni su sprovedeni u službene prostorije SIPA-e na krim-obradu i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog.

Istovremeno, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pripadnici Službe za poslove sa strancima (SPS) Bosne i Hercegovine, privremeno su zadržali 21 osobu porijeklom iz Pakistana, Agfanistana i Maroka.
Nakon provođenja mjera i radnji iz nadležnosti Službe, za 17 njih je utvrđeno da nezakonito borave na teritoriji Bosne i Hercegovine, te se mogu dovesti u vezu sa krijumčarenjem ljudi i drugim nezakonitim radnjama.

Jutrošnja racija relizirana je pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a prilikom ovih aktivnosti privremeno je ograničena sloboda kretanja unutar Centra, izvršen je pregled osoba, stvari i prostorija u cilju pronalaska osoba koje tu nelegalno borave kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra.

VEZANI TEKST - Oko 300 policajaca upalo u migrantski centar Blažuj, u toku racija

Također, cilj je bio i identifikacija organizatora krivičnih djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, i krivičnog djela krijumčarenje ljudi, kao i drugih krivičnih djela, naveli su iz SIPA-e.

- U raciji su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela i to hladno oružje, kao i opojne droge heroin i marihuana - navode iz SIPA-e.

U akciji su, pored pripadnika SIPA-e, bili angažovani i pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.