open-navfaktor-logo
search
Sud u Beogradu
RiTE Ugljevik će u narednih sedam godina vraćati dug Slovencima u iznosu od 245 miliona KM
Rudnik i termoelektrana Ugljevik će u narednih sedam godina Slovencima otplaćivati 245 miliona KM duga po osnovu presude Arbitražnog vijeća u Beogradu.
19.01.2024. u 09:28
get url
text

VEZANI TEKST - I prijeratni dug se mora vraćati: Trećina struje iz RiTE Ugljevik ide Sloveniji

Ovo je za Capital.ba potvrdio direktor RiTE Diko Cvijetinović. Podsjećamo, Arbitražno vijeće u Beogradu je polovinom prošle godine donijelo pravosnažnu presudu kojom je RiTE Ugljevik naloženo da na ime naknade štete za neisporučenu struju Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženiring isplati 67 miliona eura i zateznu kamatu od 58,2 miliona eura te da im isporučuje trećinu struje koju proizvede.

- Isplata duga će biti u ratama, kao jedna vrsta kredita u narednih sedam godina po nekoj simboličnoj kamati. Dug će zajedno platiti RiTE i Elektroprivreda, a u kojem će to omjeru biti tek ćemo regulisati međusobnim ugovorima - rekao je Cvijetinović.

Iako je ranije rekao da će izvoz trećine struje koju RiTE proizvodi, a koju po istoj presudi treba da isporučuje Slovencima početi polovinom ovog mjeseca, Cvijetinović kaže da je zbog praznika to malo prolongirano, ali da će vrlo brzo izvoz krenuti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.